tirsdag 31. januar 2012

Toppen av Aron - Tverråsrunden - trikkeskinner i marka

Jeg har kommet meg etter søndagens gjennomkjøring av Hauern, og fikk inn en rask tur i ettermiddag fra toppen av Aron og rundt Tverråsen. Lier har fått i gang løypemaskinen igjen, for i kveld var det trikkeskinner rundt hele Tverråsrunden, og den lille stubben jeg gikk av Kamstrupløypa. Helt nydelig.

Veldig raskt føre, med ørlite nysnø i løpet av dagen og -12 på Tverken, dette til sammen ga rett og slett superski med god glid og tilnærmet spikerfeste. Jeg fikk øvd en god distanse uten staver, veldig nyttig. Merker med en gang at balanse og tyngdeoverføring er veldig viktig. I begynnelsen er det mindre klapping i skia uten staver!

Jeg endte opp med en snittfart på 11.4km/t, tror vi snakker om personlig bestetid rundt Tverråsen.

Jeg prøvde også å ikke stresse så mye i oppoverbakkene som på søndag, og merker at det blir mer riktig for meg. Bedre å bruke kreftene på slettene og nedoverbakker enn å bruke all energi for å komme fort opp.

Smøring : Ingen endring siden søndag. Smurte ikke på nytt. Et lag VR40 fra søndag.

Igjen - kjempekaldt å kjøre heisen ned i ca -10. Det egner seg dårlig med svett skitøy. Neste gang blir det nok å kjøre ned til 800m ved Eikerdelet eller rett og slett kjøre bil til Landfalltjern.

Hauern på søndag er usikkert. Jeg kommer til å tenke meg om både 2 og 3 ganger dersom gradestokker viser under -20.

//Glenn

søndag 29. januar 2012

Gjennomkjøring av Hauern

Dagen startet med et brak 07.49! Jeg hadde jo timet dette til minste sekund på morgenkvisten, klokka skulle jo ringe 07.15, litt slumring, så opp, spise, smøre matpakke osv+++, men alt dette ble nå komprimert ned til ca 41 min (ble hentet 08.30), noe som kan sies å være rekord for min del! Jammen godt at skia ble stullet med både fredag og lørdag kveld..

Vi endte opp med 5 stk på tur i dag, målet : Gjennomkjøring av Hauern før det virkelige rennet 5.feb. Og gjennomkjøring ble det til gangs! Vi som gikk var Tore, Vegard, Jesper, Frode og meg. Jesper, Tore og Frode utpekte seg tidlig som de sprekeste og la i vei i lett stil oppover bakkene fra Kanada. Vegard og jeg hang på så godt vi kunne, og jeg for snakke for min egen del, det ble en veldig tøff start. Snittpuls fra start til toppen ved krysset ved Nykjua var 161.., og når jeg ser på graften fra klokka, kan vel den distansen betegnes som et lagt 4x4 drag, eller kanskje vi sier 1x1.07 drag. Veldig effektiv har jeg hørt! Tore tulla med at vi kunne ta det som et lagt drag, det ble ikke tull det Tore!

Som nummer 2 frem til krysset ved Nykjua var egentlig humøret på topp, og pulsen litt lavere. Det hjelper med god glid (mer om det senere). Som kjent er det litt lettere terreng fra Nykjua krysset og mot Saga. Og her kommer dette med glid inn. For i dag hadde jeg best glid! Frode hadde også noe mystisk under skia, så det skiltes nok bare sekunder mellom oss på glid, men en så seriøs setting betyr sekunder store ting. Det er rett og slett bare deilig å stå litt bøyd i knea og gli fra en annen som står og staker løst ved siden av. Og i det du knaller til med et par kraftige stavtak, så blir det en enorm akselrasjon! Moro! Akkurat på det tidspunktet var det deilig å kjenner at vel investerte kroner i både ski og staver svarte seg. Slike følelser er verdt mange tuserlapper på Bjørn Myhre og lign sjapper! Og enda bedre ble når en annen ukjent kom opp på sia vår og tok til å prate om både dårlig feste og dårlig glid. Det var både trått og fælt mente han. Jeg gled lett i fra...

Men hovmod står for fall er det noe som heter, og det tok ikke mange hundre meterne ut på slettene ved Tranemyrene før jeg merket at god glid er ikke alt her i verden. Frode har tydelig gått mye på ski før, og la vei et en uanstrengt diagonalgang jeg ikke klarte å følge opp. Det koster hvertfall mye krefter å holde tempo oppe.

Så kom de herlige fiskbeinsbakkene etter Tranemyrene og før Eiksetra. Som tidligere beskrevet for ca ett år siden blir Dritabakkene bare en kneik å regne i forhold. Her snakker vi 2 km med fiskebein. Det var liksom aldri slutt. Og tror du ikke unge Vegard måtte gå fordi et godt stykke opp i bakken, hvis ikke han gjorde det så ville han stivne... Hva slags vås er det? Dette tror jeg har noe med psyken å gjøre. Rett og slett for kjøre meg ned, og han opp, ferdig snakka.

I det vi nærmet oss Solvang og Eiksetra var gutta jammen klare for en kaffe, vaffel, en tur i varmen og det som bedre er. Dette hadde jeg ikke regnet med. Her trodde jeg at jeg var ute med en gjeng hardbarka karer som skulle sjekke tiden før Hauern, legge opp løpet osv... Men samme det, jeg kjente jo at jeg trengte den pusten i bakken før Dritabakkene. Hvor lenge vi satt inne på Eiksetra vet jeg ikke, men til slutt måtte jeg hinte frempå at er det ikke på tide at vi kommer oss videre? Jo'a, kanskje det var svaret jeg fikk, og ut i kulda igjen.

Etter å ha fortært både matpakke og svele kjente jeg kroppen responderte litt bedre igjen, og klarte å ikke gire opp altfor mye opp Dritabakkene så det ble noe futt igjen til Tverråsrunden. Og dette ble min runde! Det kostet en haug med krefter, men det er utrolig hvor mye du klarer å hente i kjent terreng, pluss det å ligge først har en også en verdi. Helt nydelig! Tverråsrunden jevnt i sone 4 er jo også en ny erfaring å ta med seg.

Etter Tverråsrunden er det forholdsvis lett terreng til Tverken, mye nedover, og ikke minst, bedre løyper. Det er deilig å kjenne fast grunn for stavene (les hardpakka snø), slik at det bare å kjøre stavene i snøen og igjen kjenne den deilige akselrasjonen.

Ved Tverken hadde vi gått ca 28km, og jeg merket godt at kroppen definitivt ikke vant til slikt hardkjør i så mange mil. Vi tok en rask avgjørelse på at vi avslutter på Landfalltjern av rent praktiske grunner med bil og sjafører og slikt. Men før man kommer til Landfalltjern skal man i 2012 rundt ved Goliaten og bort til Eikerdelet før man går Kamstrupløypa tilbake mot Ballklubbhytta og ned mot Spiralen. Igjen hadde vist Tore, Jesper og Frode fått noe ekstra energi av nye faste spor og la i vei i et tempo jeg ikke hadde mulighet til å følge. De bare seig fra og seig fra, og mine armer og pust tilsa at det var ikke nå jeg skulle sette inn støtet. Selv med bedre spor ble det bare å holde humøret og tempo opp så fort som kroppen tilsa det var mulig. Vegard hang på som en kledd helt vi kom til utforkjøringene mot Eikerdelet. Da hadde kan ikke sjanse, det blir nesten som terrengsykkel mot landevei på nylagt asfalt og litt nedover bakke. Det var 4 stavtak og bort men!

Vi gjorde en rask stopp ved Eikerdelet, trekløveret la inn spurten mot Landfalltjern mens Vegard og tok en litt roligere start. Men etter noen hundre meter vet jeg ikke helt hva som skjedde, for Vegard var borte. Mulig god glid og litt nedover hadde hjulpet meg igjen til litt bedre fart uten å ligge i sone 5 på klokka. Jeg gjorde en stopp i krysset ved Ballklubbhytta, sa fra til noen som sto der at de skulle veilede en mann i sort i sammen retning som meg, og tok noen stavtak mot Ballklubbhytta og Landfallhytta. Hauern går jo den veien gutter, og ikke snarveien og motorveien ned til Lundeplassen. Jeg sto så lenge å ventet ved Landfallhytta at jeg ble ringt til... Vegard hadde ikke hørt på folka i krysset og tatt snarveien han også...

Ved ankomst Lundeplassen satt alle i bilen, smørbilde og lurte på om jeg hadde vært på søndagstur! Nei gutter, det hadde jeg ikke, jeg hadde bare fulgt Hauern løypa så lenge som mulig for å få et realistisk bilde av hva som venter meg søndag 5. feb :-) Men ingen sure miner her altså, alt i alt en kjempetur, en virkelig utblåsning med tanke på brukt energi, og jeg sitter tilbake med noen tanker på hva jeg må gjøre annerledes 5. Feb.
Punkt 1 blir å spise regelmessig, ikke føle at jeg får tom for energi på noen måte. Det tar litt for lang tid å hente seg inn igjen. Resterende punkter må det tenkes over.

Jeg sendte ut en smøresms på lørsdagskvelden, her kommer en oppsummering.
Glid : Swix LF7 glider (Lagt fredag kveld). Siklet og børset og polert med korthåret nylonbørste! Og akkurat den siste finishen skal man ikke kimse av.
Feste :
1 lag Toko grunnvoks, varmet inn avkjøles. 1 lag Swix Blå, varmet inn, avkjølt natten over. Korket ut.
3 lag VR40 i pyramide, korket ut mellom hvert lag.

På en så lang tur må jeg legge flere lag. Det er fortsatt smøring igjen på skia, men dette er nok rester av diverse ekstra smørestopp underveis.

Endomondo viser aktiv tid, total tid målt på pulsklokka, inkl. alle pauser og kaffeslabras, 5:24.

Endomondo Skiing Workout: was out skiing 39.75 km in 4h:09m:36s using Endomondo.

torsdag 26. januar 2012

8x3 intervall Landfalltjern - Skimten

Det nærmer seg Hauern! 5.feb er ikke lenge til.
I fjor gikk jeg bare maks fart hele tiden, prøvde å tenke teknikk. I år prøver jeg intervall for å øke kondisjonen før Hauern og lign. Mange snakker om 4x4, men etter å ha snakket med noen andre skifolk for noen uker tilbake, var tiden inne for å prøve deres opplegg med 8x3 min intervall. Hvor lange pauser mellom hvert drag fikk jeg ikke noe hint om, men jeg la inn 1,5 min, halvparten av dragene. Det viste seg å være helt passe.
Det ble rett og slett en kjempegod intervalløkt fra Landfalltjern til Skimten. De to siste dragene ble litt halvhjerta, merket godt at jeg var sliten når jeg startet stake-drag nr 2 mot Skimten...

Snittfart på 10.6km/t blir nok litt misvisende i dag, tipper mye av den farten kom fra Skimten og ned til Landfalltjern :-)

Smøring : 2 lag VR45 oppå diverse avslitte lag med VR40. Litt glipptak de første km, men rett og slett spikerfeste fra Steinkjerringa og opp mot Skimten. Helt nydelig. Har litt følelsen at jeg har truffet bedre med smøring i år.

Planen er langtur og gjennomkjøring av Hauernløypa til helgen.

Vi sees i marka, både med og uten hodelykt.

//Glenn

Endomondo Skiing Workout: was out skiing 12.73 km in 1h:12m:39s using Endomondo.

tirsdag 24. januar 2012

Supertur fra Landfalltjern-Skimten og Tverråsrunden

Ny runde på ski i kveld også. Jeg droppet heisen (Aron) i kveld etter at det ble så kaldt i går, og kjørte bil til Landfalltjern. På en måte føles det tryggere å hele tiden ha full kontroll, selv om heisen i Aron er veldig stabil!

Det ble en litt tung dag på jobb i dag, noen dager er ikke helt enkle, og i dag var en slik dag. Da er det deilig å fokusere på noe helt annet enn data, og heller sette fokus på tyngdeoverføring, fraspark og det å gli mest mulig på skia slik at man går så økonomisk og raskt som mulig. På akkurat det siste punktet har jeg et langt stykke igjen. Det er mange spreke og flinke skiløpere ute om kvelden. Hvor i all verden henter de alle kreftene fra. De fyker opp kneier og bakker som om det ikke kostet dem en kalori, mens en annen stakker har stor sett puls over 85% av maks dersom jeg skal klare over 10km/t i snittfart.

Etter ca 15km på ski ser nemlig pulsbilde slik ut:
Den tynne røde streken er puls, den tykke røde er høyde. Jeg ligger jevnt høyt i puls under hele turen, en liten dropp på Skimten, men der står jeg jo stille!

Men allikevel sitter jeg igjen med en supertur, og humøret er på topp etter noe slikt. Det hjelper veldig å kjøre en slik litt lengre hardøkt, helt nydelig å komme hjem da.

Smøring i kveld, akkurat det samme som i går, 2 tynne lag VR40, 1 tynt lag VR40 i tråkket. Hadde spikerfeste hele runden rundt, helt nydelig.

Fant også ut i kveld at hunder løper veldig fort. Det var noen foran meg i sporet rundt Tverråsen, som jeg kjørte forbi ned mot Tverken, jippi, kjørte forbi! Men de hadde altså en hund, og den var mildt sagt glad i å løpe.. Og for en fart, den holdt altså følge med med i hocky ned bakken mot Tverken. Jeg har målt farten til 27.6km/t, og den bikkja bare løp ved siden av og kikket bort på meg! Jiha.

Snittfart i kveld 10.4km/t, dvs at jeg har tangert "rekorden" fra i fjor på omtrent samme runde. I januar 2011 startet Jon Halvor og jeg på toppen av Aron. Moro å se statistikk fra tidligere år..

//Glenn

Endomondo Skiing Workout: was out skiing 15.66 km in 1h:30m:40s using Endomondo.

mandag 23. januar 2012

4x4 intervall Aron - Skimtrunden

Det er rett og slett trikkeskinner i marka nå. Det sto noe på bloggen til Gunnar Skei om Drammen Kommune ikke hadde kjørt Kamstrupen i dag, men det må de har gjort i ettermiddag, for jeg fant bare perfekt spor der i 19-tiden i kveld. Men nok om det.

I kveld ble det nytt forsøk på 4x4 intervall. Skia smurt på forhånd, slik at ikke skulle bli noe kluss med tidene pga. smøring av ski. Det beste er sporene fra krysset ved Ballklubbhytta og opp til Tverken, mulig også mot toppen av bakken etter Tverken. Etter det blir det nok ikke så effektiv, litt pga. dårligere spor, men også mer vekslende terreng. Men følelsen på å bare gå opp og ned mot Tverken er jeg ikke helt modem for ennå, så jeg må gå en runde.

Men puls i dragene blir det allikevel, prøver heller å stake maks på slettene for å holde pulsen oppe dersom det kommer en slette midt i et drag.

Fremme på Skimten etter ca 51 min, godt fornøyd med det. Turen ned fra Skimten blir bare kos, den biten havner under kategorien nedtrapping på klokka, men i dag ble det mest kaldt. -7 grader og litt snø tilsier 2 stk Devold uld for min del.

Smøring i kveld. Etter å ha prøvd ut vanlig Blå Extra på familietur på Blefjell i går, som ikke fungerte spesielt bra. Blå Extra kladder faktisk i snøvær og -6-7 grader, det hadde jeg ikke trodd! Så i går tok jeg tiden å smøre om, dro av Blå Extra og la 2 tynne lag VR40. Yes, 2 lag VR40 på slikt føre = spikerfeste! Samtidig som det ikke lugger. Samme oppskrift i kveld, mer eller mindre spikerfeste i kveld også. Kanskje et par glipptak, men det skyldes ikke VR40, men heller han oppe på skia.

Smittfart på 9.6km/t, godt fornøyd.

Endomondo Skiing Workout: was out skiing 11.06 km in 1h:08m:42s using Endomondo.

torsdag 19. januar 2012

Forsøk på 4x4 intervall på ski - Skimtrunden

Det skulle bli en kjempestreng 4x4 intervalløkt!
Men på ski er ikke det alltid like lett. På slutten av oppvarmingen skjønte at her kan jeg trenge litt mer feste, og stoppet å la et lite lag VR45 i tråkket. Men det å stoppe og legge på smøring, det tar alltid lenger tid enn forventet. Så mens klokka dro i gang første runde med intervall og forventet maks puls, da smurte jeg fortsatt ski. Første økt ble av de grunner litt avkortet og dermed prøvde jeg å holde draget på 4min, men å gå på litt ut i hvile sonen. Og like før neste drag, da ringte telefonen, arg! Pga. at dette kom jeg vel skjevt ut i andre drag også. Tredje drag ble nok det beste, mye staking på flatene opp til Skimten. Nydelig når du virkelig får fart på skia, og du føler du fyker litt gjennom terrenget.

Det var rett og slett trikkeskinner på Skimtrunden i kveld. Jeg fikk virkelig flashback til alle de gode stundene fra vinteren 2010/2011!

Men brått var det visst slutt, klokka nevnte noe om recovery og at det var 9 min igjen. Da hadde jeg pest på alt jeg kunne ca 6 min ut i hvilesonen igjen.. Det er ikke alltid like lett med disse avanserte klokkene vi drasser med oss på trening.

Men totalt sitter jeg igjen med en veldig god følelse av økta. Synes jeg fikk til litt bedre fraspark, fikk på en måte tråkket skia skikkelig ned i snøen og fikk glidd litt fremover på en andre skia. Det er fortsatt klapping, ingen tvil om det. Men øvelse gjør mester er det visst noe som heter.

Smøring i kveld.
2 lag blå V40. 3 lag BlåEkstra, og til slutt et tynt lag VR45 i tråkket som kanskje var litt unødvendig. Burde heller lagt et ekstra lag BlåEkstra eller to i tråkket :-)


Turen finnes under.
Endomondo Skiing Workout: was out skiing 12.25 km in 1h:12m:18s using Endomondo.

søndag 15. januar 2012

Forsøk på første langtur - Jan 2012

Etter en lang uke med konferanse i Oslo både fredag og lørdag ble det i dag faktisk tid til å å forsøke langtur. Ungene var i Aron, og kona drev med andre ting...

Turen gikk fra toppen av Aron, opp til Tverken, videre rundt deler av Skimtrunden, men ved krysset der du kan velge mellom Storsteinsfjell til høyre og Skimten til venstre, valgt jeg i dag høyre og fikk en kjempetur til Storsteinsfjell. Det er ikke så mange som går i de løypene der, så det ble noen gode km med trikkeskinner! Helt nydelig. (Bilde ser vel sitt, selv om lyset var bedre i virkeligheten).

Etter Storsteinsfjell gikk turen til Skimten, litt omsmøring, videre ned til Tverråsrunden, så til Tverken igjen. Etter andre gang på Tverken, som forresten akkurat hadde stengt.., hadde håpet på en varm solbærtoddy, gikk turen bort til Eikerdelet, en kort pause med litt energi og den siste innspurt på Kamstrupen før toppen av Aron igjen. Totalt målt på GPS (i tlf), ca 26km.

Det er noen ganger rart med oss mannfolk! Vi tåler noen ganger ikke at andre mannfolk går fordi en i skiløypa. Egentlig litt morsomt, for i dag opplevde jeg noe av dette. Ved Eikerdelet kom det 3 stk mannfolk, han ene tok opp løypa mot Tverken (som jeg nettopp kom fra) og de to andre forsatt bortover Kampstrupen. Ingen av dem gikk spesielt fort, typisk turtempo. Jeg var ute for å trene, så for min del var det om å gjøre å gå så raskt og effektivt som mulig. For mange vil det nok oppleves som turtempo, men det for så være :-) Hvertfall tok jeg igjen disse gutta, og jeg seig på en måte fordi dem også. Men det likte han første tydeligvis ikke. Han hang på som en klegg, og ved den bratte bakken i Kamstrupen kom han som ei kule på venstresiden. Jeg måtte bare si "kjørt først du" og borte var han. Ikke noe ploging på denne karen nei. Men igjen, jeg tok fyren igjen over noen sletter som kommer etter denne bakken. Og da var det slutt på turtempo, nå hadde konkurransemaskinen våknet. For før en hver liten nedoverbakke ble det staket som bare det, og ned i hockey der det var mulig. På dette tidspunktet hadde jeg vel gått ca 24km, så for min del var turen litt over, og kroppen litt sliten. Men jeg er ikke noe bedre jeg, og hold da følge til krysset over Aron. Der fikk jeg sagt god tur til andremann, men han foran så jeg aldri noe mer til! God tur!

Smøring i dag:
La 3 lag VR50 hjemme og toppet dette med et lag VR55 i tråkket. Jeg gjorde den tabben og stoppet på Tverken på vei innover i marka og la et lag VR60 i tråkket, følte det var noe bakglatt! Arg! At jeg aldri lærer! Det ga nok litt bedre feste, men samtidig ble det trått, om jeg si det slik. De fleste skjønner kanskje hva jeg mener når du har fått noe litt for myk smøring under skia.
Det endte med at jeg la under et lag VR50 på Skimten, og fikk heldigvis knallski resten av turen!

Vi sees i marka.

Jeg brukte lenger tid enn det endomondo viser, den har en slik autopause funksjon. Pulsklokka sier : 3t og 7min inkl. alle stopp på turen.  Dermed synker nok snittfarta en god del under 10km/t, mer riktig er 8.3km/t. Ikke veldig bra med tanke på at Hauern er 5.feb

Kart over turen under:
Endomondo Skiing Workout: was out skiing 25.95 km in 2h:32m:42s using Endomondo.

torsdag 12. januar 2012

Toppen av Aron - Skimtrunden

Kort oppdatering i kveld.

Planen var 8x3 min intervall, men siden det alltid er hyggeligere å gå (eller trene) sammen med noen ble intervall satt litt tid siden, og heller et forsøk på en rask og effektiv tur fra toppen av Aron.

Løypene er noe slitt i marka nå, spesielt der det falt mye av trærne. Noen steder har også det milde været gjort sitt til at det er harde spor og noe is. Men det spiller mindre rolle når resten er helt supert, og det er bare å knalle til.

Vi klarte god fart (Jon Halvor & jeg) fra krysset ved Ballklubbhytta og opp til Tverken, en kort stopp for å sjekke temperaturen, så god fart igjen til toppen etter Tverken før det går litt nedover i dalsøkket. (Se merking med tall 3).

Resten av turen klarte vi jevn fart, veldig gode spor rundt store deler av Skimtrunden, helt nydelig å kunne stake i vei og virkelig kjenne at det går unna.

Vi kjørte akkurat sammen veien tilbake i kveld, rett og slett for å få litt lengde på turen, og at det fristet lite å kjøre ned alle bakkene mot Tverråsen når det er såpass hardt.

Snittfart på 10.2km/t i flg. GPS'en på klokka, godt fornøyd.

Smøring i kveld. Tok av det meste av gammel moro under skia, korket det jevnt, så 1 lag Blå Extra, deretter 3 lag VR50. Det satt stort sett som ei kule på hele runden. Jeg vurderte litt VR55 i tråkket, men lot det være når jeg hadde godt feste fra toppen av Aron.

Vi sees... Snart er det Hauern!

tirsdag 10. januar 2012

Landfalltjern - Skimtrunden

Det skulle egentlig ikke bli noe ski i dag. I kalenderen står det Atea Microsoft Lync BootCamp i Oslo med tilhørende middag. Estimert hjemkost var ca 22.00.. Men noen ganger blir det endringer, og i kveld skjedde det på mange måter ikke så mye etter at middagen var ferdig, så jeg kastet med på toget og kom meg hjemover. Håpet om en skitur steg mer og mer i det jeg nærmet meg Drammen. Men på en annen ble jeg noe i tvil også, trening kl. 20.30, hvor smart er det?

Skimten 10. Jan 2012. Tatt med iPhone 4 med lys
fra hodelykta på fullt
Men nå angrer jeg ikke. Det som kunne minnes om litt vondt i hode er borte, ikke er jeg så trøtt heller! Det måtte bli en kortere tur i dag, oppstart kl. 20.30 tilsier ikke akkurat langtur på flere mil i marka. Og snøen som kom på mandag har gjort sitt til at temperaturen har falt noe i marka, og dermed ble det litt vanskeligere å smøre. Jeg la omtrent det samme som i går, VR45, men endret med litt VR50 i tråkket, siden gradene i bilen visst -3 på Landfalltjern, og folk snakket om +2 på Skimten. Vr50 visste jeg faktisk å bli litt bakglatt, og jeg klarte ikke å holde sammen fart som på søndag. I kveld brukte jeg ca 24 min til Tverken istedet for 20 på søndag. Det er er markant forskjell. Jeg brukte også ca 4 min lenger tid til Skimten i dag enn i går. Jeg la et tynt lag VR60 i tråkket på Tverken, og fikk godt feste nesten til Skimten. Men med +2 grader blir noen ganger VR60 også noe bakglatt.

Omtrent like mange folk ute med hodelykt i kveld, og en haug med bikkjer. Noen har jo 2-3 stk som kommer i vill fart nedover løypa. Hyggelig det altså, man føler seg hvertfall ikke alene. Jeg møtte til og med to stk med hodelykt på vei oppover når jeg avsluttet min runde rett før 22.00. Langrenn må ha tatt av mye mer denne sesongen enn i fjor, eller trente alle disse folka inn i forrige sesong pga kulden? Ikke vet jeg.

Det ble snittfart på 10.3km/t i kveld (rettelse på farten : pulsklokka sier snitt på 9.5km/t, da inkl. smørestopp på Tverken, og fotografering på Skimten), egentlig ganske fornøyd med det, med tanke på utgangspunktet etter en så lang dag på jobb.

Mulig det blir ski i morgen, vi får se.

Endomondo Skiing Workout: was out skiing 12.42 km in 1h:12m:16s using Endomondo.

mandag 9. januar 2012

Landfalltjern - Skimtrunden - Tverråsrunden - supertur med gutta

Søndag kveld 8.jan 2012, kl. 20.00, oppmøte bommen ved Landfalltjern!
Det er ikke ofte det klaffer for alle tre, Jon Halvor, Bernt-Ole & jeg. Men denne kvelden passet det for alle. Første tur alle tre i 2012. Og for en tur! Helt vindstille, -8 grader, fullmåne! Det kan nesten ikke bli bedre.

Vi startet like greit hardt, egentlig ikke bra i det hele tatt, men sånn ble det. Opp til Tverken på knappe ca 20 min (snittfart på 8.2km/t), det endte i mye rød sone for min del, men tiden er jeg kjempefornøyd med. Videre opp til Skimtrunden og der er det noen stakepartier som i går var helt fantastisk. Det var bare å trøkke til, og trøkke til, helt nydelig. Jeg gjorde et tappert forsøk på å lure meg først opp til toppen ved Skimten, men måtte se meg slått av Bernt-Ole. Pulsklokka stoppa på 96% av makspuls på toppen og jeg endte igjen i rød sone. Er det dette vi kan kalle naturlig intervall?

Litt lenger ned i bakken kom jo spørsmålet, skal vi like greit ta hele runden når det er så fint? Det er ikke uten grunn av noen deler av Tverråsrunden kalles måneskinnsheia. Og denne kvelden tror jeg ingen ville hjem, eller at alle drømte om at klokka var ca 18.00 på Skimten og ikke 21. Men Tverråsrunden ble det. Prøvde å roe det hele ned litt i startet, men skar seg lett. Tempo ble det! Faktisk lå jeg først i noen småkuperte partier, den skal jeg leve en god stund på gutter! Men staking på slettene blir jeg nok ikke først, for selv om jeg legger i vei i all min kraft, ja da kommer det en opp på sia... Og det er ikke Jon Halvor. Jeg må sende en takk til skia og smøreteamet (meg selv) for følelsen av å ligge i tet en stund! Madshus lever varene for å si det sånn.

Et kort stopp på Tverråsutsikten med fullmåne er heller ikke å forakte. Helt stille, og med så klar luft kan du se så langt det er mulig.
Fra Tverråsen og til Landfalltjern kan nok si at jeg merket at det hadde gått fort hele veien, ikke fullt så trøkk i frasparket på de få kneikene fra Tverken til Landfalltjern.

Smøring denne kvelden :
Gilder, LF8, siklet og børstet og polert med fibertex.
Feste, Grunnvoks fra før sommeren, 3 lag VR40 inne, 1 lag VR40 ute og 1 tynt lag VR45 i tråkket! Helt kanon, jeg kan ikke huske å ha hatt så gode ski noen gang.

Snittfart : 10.6km/t inkl. 3 pauser. Total tid: 1:40:44 :-)

Dette må gjøres igjen!

//Glenn


Endomondo Skiing Workout: was out skiing 17.82 km in 1h:34m:45s using Endomondo.

torsdag 5. januar 2012

5x1000m Intervall fra Landfalltjern og rundt Skimtrunden

Til helgen er det bursdager for Ola, og det blir vanskelig å få til noe trening.
Dermed ble det ut i kveld igjen :-)

I kveld gikk jeg alene, og da passet det perfekt med intervall etter pulsklokka. Det er ikke alltid like lett å få til det med andre. Men jeg kommer nok ikke til å bruke 5x1000m intervall igjen, dragene på 1000m blir litt for lange for meg, slik at pulsen synker noe mot slutten av dragene. Jeg brukte i snitt ca 7min pr. drag.

Jeg kom meg ut noe tidligere i kveld, og det var jo like mange folk i løypa fra Landfalltjern til Tverken som på en god søndag. Det er så mange LED-lys i løypa at noen lysløype ikke er nødvendig. Du har aldri noe følelse av å gå alene i marka om kvelden nå om dagen. Veldig stor aktivitet! 

Økta i kveld ga virkelig godfølelsen tilbake når det gjelder ski. Jeg hadde følelsen av OK fart på skia, selv om jeg ble fragått av noen spreke damer allerede fra start på Landfalltjern. Men disse var ute i samme ærend som meg, kjøre intervall. Så jeg traff dem igjen ved krysset til ballklubbhytta, så tok de meg igjen ved Tverken og siden var de borte. Arg, irriterende å bli regelrett kjørt fra av damer, men slikt må jeg vel bare venne meg til.

Løypa opp fra Landfalltjern etter de første bratte kneikene er rett og slett perfekt for internvaller. Det er litt stigning hele veien, men ikke værre enn at dialoggang går helt supert, og sikkert dobbeltak med frakspark for de som er sprekere enn meg. For min del ble det diagonal!

Det var ca -4 på Lundeplassen ved start, ca -5 på Tverken og -5 på Skimten. Jeg la to tynne lag VR45 under skia, satt som ei kule Litt kortere lag i "tråkket". Jeg spurte også en av disse damene hva de hadde smurt med, og da kom ordet "tråkket" frem. Svaret var kort, blå extra og Multigrade i "tråkket"! Og ikke noe mer, kort og konsist.

Igjen, topp forhold i marka. Vurdere å legge inn Tverråsrunden i kveld, men kanskje greit å ikke overdrive?

Vi sees.

//Glenn
Endomondo Skiing Workout: was out skiing 14.05 km in 1h:22m:39s using Endomondo.

Landfalltjern - Tverråsrunden. Kjempeforhold i marka!

Det er rett og slett kanonforhold i Finnemarka nå!

Treningstur 4. Jan 2012.
Det er bare å spenne på seg skiene, smøre med VR45/VR50 og legge i vei.

Turen i går gikk jeg sammen med Bernt-Ole, oppstart ca 20.15, noe sent, men pytt sann. Vi kjørte hardt (jeg synes hvertfall det) fra Landfalltjern til Tverken, snittpuls på 84% hele veien opp, og 22 min med pus og pes. Sporene holdt seg meget gode til et lite stykke etter Tverken, men i det vi tok til venstre i krysset ved Skimten var løypene veldig løse. Skulle nesten tro at det hadde kommet litt for mye snø på en gang, slik at løypemaskinen ikke har fått preppet det hardt nok. Det er jo et luksusproblem i disse dager, med bare is og sørpe nede i byen. Men dette gjorde sitt til at farten rundt Tverråsen gikk betraktelig ned, fikk følelsen av mer fjelltur enn hard trening. Men igjen, det spiller noen ganger liten rolle når forholdene er som i går kveld. Vi slo av lyset på hodelykta ved starten av Tverråsrunden og fikk en kjemperunde i månelys og nydelig stillhet.

Det merkes at langrenn er meget populært blandt oss rundt 40 nå. Det tusset av folk fra Landfalltjern til Tverken i går kveld, og det var folk på vei inn i marka når vi var på vei nedover rett før kl. 22.00. Jeg tipper også at det var 10-15 bilder på Lundeplassen i går kveld kl. 20.00. Noen færre rett før 22.00, men allikevel. Jeg tror ikke det var slik for 3 år siden.

Det ble en kjempe stake-etappe fra Tverken og ned til Landtjern, jeg ble forbikjørt at en annen villmann som staket noe sinnsykt, go glid hadde han også. Jeg hadde ikke sjanse i havet på å holde følge. Når det kommer til raskhet på ski, er det vanlig mange gode der ute.

Neste trening håper jeg også blir på ski, nå ligger forholdene perfekt til rette i Drammensmarka.

Til tross for dårlig fart rundt Tverråsen ble snittfarten målt til 9.9km/t, egentlig veldig fornøyd med det. Nå gjelder det bare å få bedre gli på skia, og prøve å holde så høy fart i over 5 mil!

//Glenn

Kart over turen finnes på linken under:
Endomondo Skiing Workout: was out skiing 14.71 km in 1h:29m:13s using Endomondo.

tirsdag 3. januar 2012

Spinning med jobben på SATS

Noen ganger er det deilig å slippe å kave ut i regn og snø, og ved 16.00 tiden i dag var det helt greit å trene innendørs.

Kjempetime med spinning i dag, svetten silte og pulsen var høy. Det føles effektiv å pushe kondis i 55 effektive min.

Snittpuls på 152, høyeste puls på 187 (96%).

Nå er det igjen kommet mer snø i Drammensområde, kanskje vi sees i marka?