mandag 27. februar 2012

Landfalltjern - Storsteinsfjell på en mandag

Det er ca 3 grader i Drammen sentrum, og det er tykk tåke på Lundeplassen. Hvem skulle vel tro at litt innenfor Tverken ligger det km på km med trikkeskinner i flott terreng! Slik er det faktisk i Drammensmarka nå. Ikke la dere lure av bare veier i byen, innenfor Tverken er det helt supert.

Det ble en litt lenger tur enn planlagt i kveld, men det er helt greit. Bernt-Ole og jeg fikk litt ekstra tid før vi kom i gang, og dermed ble det duket for en litt lenger runde enn den vanlige Skimtrunden eller Tverråsrunden. Det ble rett og slett rundt Storsteinsfjell på en mandag! Dette er noe jeg vanligvis gjør på søndager (går rundt Storsteinsfjell altså), men pytt pytt.

Vi møtte opp med ski uten smøring på Landfalltjern, Bernt-Ole la rødt KR70 klister under skia og gikk noen korte tak. "Dette tror jeg fungerer bra, kjør på!". Men jeg er nok av den litt mer forsiktige typen, og la Swix VM klister under skia. Den skal jo takle litt kulde også. Det kom også noen andre ned fra Tverken i det vi skulle starte, og de hadde kun hatt VR65 under skia, og meldte om tørr snø bare litt oppi bakken.. Aj, aj, hva i all verden gjør vi da med klister under skia? Det ble bare å prøve, og jeg tror jammen vi gjorde rett valg. For løypene opp mot Tverken var stein hardt og helt blankpolerte! Innenfor Tverken var snøen riktignok mye tørrere, men det satt som ei kule med klister allikevel. Bernt-Ole hadde spikerfeste hele turen så lenge han holdt seg i sporet, jeg ble litt bakglatt i typiske kuldegroper og i områder med mer nysnø enn blandet fra tråkkemaskinen. Men alt-i-alt, veldig bra med klister i kveld. Mulig vi kunne ha forsøkt å legge litt voks oppå mitt VM klister, men den sjansen tok vi ikke.

Det ble en knall runde med mye høy puls for min del, jeg hadde nok spist litt for lite middag og kjente at jeg burde kjørt innpå noe mer energi enn vann ved utsikten på Storsteinsfjell. Men slik er det noen ganger, og da blir det bare å roe det litt ned mot slutten. Fikk litt anelse til krampe i høyre bein ned fra Tverken, men det gikk over... (Puh).

Snittfart på 10.6km/t, veldig fornøyd.

Smøring : Swix grunnklisterspray og Swix VM universal (tynt lag)
Glider : LF8

Bernt-Ole hadde Swix KR70 for finkornet (nysnø), satt veldig bra det også.

Neste tur blir nok på Blefjell.

Endomondo Skiing Workout: was out skiing 17.17 km in 1h:31m:04s using Endomondo.

lørdag 25. februar 2012

Supertur på Blefjell - 3mil i go-vær

Ny dag, nye muligheter. Selv om det ble litt nedtur på torsdag med klister, kladder og regn, kan jeg ikke gi opp, Birken kommer 17. mars, og jeg er fortsatt påmeldt. Med dette surrende er det bare å holde trøkket opp og komme seg ut på ski.

Ola ville leke med Hermann, bygge rails (med skruer, drill og egne planker) og deretter prøve det store byggverket. Vera hadde havnet i skikkelig feriemodus og hadde ikke noe hast med noe. Dermed ble vi enig om at de koser seg på plassen i dag, men jeg prøver å få ut litt rastløshet med en skitur. Det ligger også bittelitt at jeg blir prøvekanin for hvor god opplevelse det blir med alle på tur.

I dag fikk skia mine samme behandling som Vera sine fikk torsdag kveld. Glider ble riktignok lagt på torsdag sammen med skia til Vera, men feste ble lagt her oppe på Storli. Det ble grunnklister i bunn, og et tynt lag Swix VM universal på toppen. Strøket ut eller alle kunstens regler, dvs. med tommelen :-) (Jeg må ofte hjelpe til med den skrapa som følger med, med tøft å si at "klister, nei det er ikke noe problem, jeg bare bruker tommelen!)

I dag kom motivasjonen virkelig tilbake! VM Universal visste seg fungere meget bra, selv om snøen til tider var svært så tørr! 

Jeg vet ikke om det ble ny rekord, men jeg klokket inn på Solobua etter 33 min fra Storli. Litt av skylden for det kan jeg vel takke han som lå bak meg som en klegg litt etter den siste kneika mot Solobua. Kunne liksom ikke bli forbigått etter bare noen få km. 

Det gikk litt saktere mot Strutåsen, men der ble jeg møtt med faste flott trikkeskinner som bare skrek etter flere km. Og valget var ikke vanskelig når både ski og føre var helt supert. Det var bare å lange innover mot Krøkla. Jeg sa det vel på bloggen i fjor også, og jeg må si det i år også, det er først innenfor Strutåsen at Blefjell virkelig er flott. 

Trikkeskinner innenfor Krøkla. 
Jeg gikk litt fordi Krøkla i dag, målet ble brått å få prøvd 3 mil i konkurransetempo. Jeg må nok si at tempo sank litt etter Krøkla, jeg hadde med altfor lite mat, hadde kun fått i meg vann og et glass solbærtoddy siden Solobua. Merket at kroppen ble treg og lite lysten til å fortsette. Det endte med en kort matstopp, 2 striper kvikklunsj og videre mot toppen. Men hvilken topp vet jeg ikke. Bare at den toppen ga et helt magisk flott utsyn mot Storeble! Det fjellmassivet ble enda mer imponerende og flott når jeg kom så nærme som i dag. Jeg snudde på den toppen, jeg hadde da gått 2 timer fra Storli, og Vasshølet ble rett og slett for langt.

Storeble rett over skituppen.
Turen hjem gikk dobbelt så fort som turen opp, selv med en kort stopp på Stutåsen for å få litt ekstra næring (Cola og sjokolade). Jeg klokket inn akkurat 3 timer når jeg stoppet på parkeringen ved Storli. Rett og slett en supertur. Løypene holdt, ikke hardt, tørr og fin snø fra litt etter krysset ved Rendlidammen. Det å få seg en slik go' tur her opp ble en kjempeboost. Jeg har lyst til å gå Birken igjen, håper på like fint vær, og klister er ikke en hindring.

Snittfart på ca 10km/t. GPS'en viser 28.88 km, men jeg runder det opp til 30km :-)

I morgen blir det rolig tur med familien.

torsdag 23. februar 2012

Klisterføre i Drammensmarka - litt dårlig tur rundt Tverråsen

Torsdag 23.Feb 2012.
Det har ikke blitt noe skikkelig trening siden forrige uke. Vera har hatt tupperware-party, jeg har vært med jobben i Funkelia og mye annet har skjedd. 
Trodde jeg skulle være flink å kjøre 4x4 intervall på mandag, men i 800m var det bare is, og Rode Multigrade ga ikke feste i det hele tatt den dagen. Det endte i en kort tur på 24 min, og jeg gikk slukøret hjem igjen.

Turen denne torsdagen ble også en rekognoseringstur for Vera, hun skulle gå med skolen på fredag, og ville gjerne forvisse seg at det var snø nok, og at løypa ikke bare besto av is.

Vel, jeg startet tidlig fra Landfalltjern med Rode Rossa under skia, det holdt knapt opp de første bakkene før jeg måtte stoppe og legge under Rode Multigrade. Det ga bedre feste, og jeg peste så godt som mulig mot Tverken. Men litt av motivasjonen for ski var faktisk borte. Det skal ikke være så varmt i februar!

I juvet etter Tverken holdt jeg på å gi opp, Rode Multigrade likte ikke de store temperaturforskjellene mellom sørpe på Landfalltjern og tørr snø nede i juvet. Dermed endte jeg opp med sikkert 3cm høye kladder midt under skia. Men jeg klarte faktisk å få de av, uten å skrape av og legge på nytt! Deilig.

Det gikk bedre opp mot Skimten, selv om det kom noen få regndrypp der oppe. Jeg prøvde å få med de siste solstrålene på et bilde, men jeg klarer ikke å uploade det fra fjellheimen via mobiltelefon som bare har Edge. Ikke noe 3G på Storli.

Jeg fikk på lykta etter fotosesjonen på Skimten, snakket litt med en annen kar som ikke var kjent i hele tatt, forklarte han Skimtrunden og satte selv kursen for Tverråsen. Runden rundt gikk ikke så ille, tatt i betraktning litt regn og en blanding av Rossa og Multigrade under skia.

Brukte 1t og 43min rundt runden, ikke fornøyd med tiden... Legger litt skyld på glemte kunster med klister og litt dårlig motivasjon. Ikke alle dager er like effektive. 

Men jeg fikk sjekket løypene for kona, hun gikk med Swix VM universal på fredag, og hadde faktisk gode ski! Nå skal det sies at skia hennes fikk full behandling i smørebua torsdag kveld, etter både trening, handling til vinterferie, rydding på kjøkkenet, legging av unger.. Hun fikk både LF8 glider, siklet og børset, grunnklister, og så et lag med VM universal på toppen :-)

Neste tur bli på Blefjell :-)

lørdag 18. februar 2012

Effektive økter torsdag og fredag

For første gang på lenge var jeg hjemme fra jobben litt før 16.30, og når sola fortsatt var oppe kjente jeg kroppen ble helt rastløs og ville ut. Ola sto på trappa og skulle i Aron i det jeg kom hjem og Solveig skulle på bad-taste-party med skolen.

Så i det alle var borte var jeg ikke med å hoppe i skitøyet, legge et lag VR55 under og rask gange opp til 800m. Nå var det bare om å gjøre å benytte det siste lyset igjen før det ble mørkt. Det er er jo lys i 800m, men alltid hyggelig å trene i dagslys.

Jeg får mer og mer sansen for 4x4 intervall i 800m. Det føles både hardt og effektivt. Det ca 1 time fra dør til dør, og på den tiden rekker jeg å ta meg skikkelig ut. Og det er tydeligvis flere som gjør som meg, jeg møtte samme karen på skøyteski i kveld som på mandagen :-)

Snittfart ble på 11.6km/t i kveld, men det regnestykket blir nok litt feil i 800m. Men grafen fra klokka viser snittfart på 13-14km/t i dragene, moro.
Kart fra Endomondo:
4x4 intervall i 800m

Torsdag 16. feb 2012
Torsdag kveld ble det er kjapp tur opp til Skimten. Ola var i bakken og de andre sullet med sitt. Jeg prøvde det meste for å lure med meg Solveig på skitur, men helt forjeves. Dermed ble det tur alene. Litt daff i kroppen etter bare en dag pause fra trening, så det ble mye sone 2, og litt roligere tempo. Prøvde å fokusere på å gå litt kjappere i motbakkene og heller slappe av på slettene. Om det virket, ikke sikker.

Torsdag var det mildt i marka, la 2 tynne lag med VR55, passet ganske bra den kvelden.

Drammen Kommune er fortsatt like flinke med å kjøre løyper, trikkeskinner opp til krysset der Skimtrunden starter. Selve Skimtrunden var nok ikke kjørt den dagen, litt mer trått føre.

Snittfart ble 10.6km/t på torsdag.

Kart fra Endomondo for torsdag.
Aron-Skimtrunden

Det er mildt om dagen, og det skal ikke stikkes under en stol at jeg stadig kikker på racer-sykkelen, og gleder meg litt til tørre veier og følelsen av suse av gårde på landeveien. Det blir Lillehammer-Oslo med Atea i går også.


tirsdag 14. februar 2012

Landfalltjern-Solvang-Svarthavna-Vrangen-Landfalltjern

Tirsdager er egentlig dagen for spinning på jobben, men når muligheten for en litt lenger skitur melder seg, da er prioriteringen klar. Bedre å være ute i frisk luft å slite et par timer enn inne i en spinningsal.

Planen var at Bernt-Ole og jeg skulle gå runden Landfalltjern-Solvang-Svarthavna-Vrangen-Landfalltjern. Men det er alltid hyggelig å gå flere, så jeg kilte av en SMS til Jon Halvor tidligere på dagen og annonserte planene for kvelden. Svaret kom ganske raskt, noe ala "Jeg står over, god tur!" Men så er det dette med Jon Halvor og ski, og kanskje når vi alle tre skal prøve å få til en tur sammen, så ca 18.40 eller noe rundt der, så ringer det "har du kledd på deg allerede, jeg lurer litt på å bli med skjønner du.." Og kort historie kort, vi ble alle tre fra Landfalltjern.

Med ca +2 på termometeret i bilen på Lundplassen ble det rask justering av smurningen basert på noen andre mannfolk som tydelig hadde vært ute noen timer før på kvelden. Jon og jeg endte opp med VR50 og Bernt-Ole med VR55. Det siste ga nok best feste, men denne sesongen skal det mer til en litt bakglatt før jeg legger på mer, så det ble med VR50. Funket egentlig ganske bra.

Det ble god driv opp fordi Tverken, og Bernt-Ole kjører som vanlig som en gal mann ned dritabakkene mot Solvang. Jeg skjønner ikke at han tør! Kort drikkepause ved Solvang før gutta la inn et langt drag opp mot Svarthavna som jeg ikke klarte å respondere på! Arg, endte sist på toppen.

Turen over Vrangen er alltid like fin, og i år lurer jeg jammen på om de har kjørt tråkkemaskinen utpå isen? Veldig fine spor nesten over hele vannet. Bernt-Ole la inn et stakedrag som hverken Jon eller jeg klarte å svare på, men det begynner vi jo å bli litt vant til :-)

God flyt gjennom Kamstrupen til Landfalltjern med en kort stopp på Eikerdelet for å få igjen pusten og tømme resten av drikkebeltet for energidrikk. Jeg hadde med fullt belte, men kunne egentlig hatt mer drikke. Så litt lærdom fra denne turen også:lenger enn 1.5t = Camelbak. 

Vi endte opp med 1t og 58min på klokka, som gir en snittfart på bittelitt over 10km/t :-) GPS'n på klokka tok kvelden etter noen få meter, så denne gangen er det 100% iPhone som står for distanse og tracking.

Sees i marka

//Glenn

Endomondo Skiing Workout: was out skiing 19.34 km in 1h:45m:54s using Endomondo.

mandag 13. februar 2012

4x4 intervall i 800m

Jeg var veldig i tvil i kveld, trening eller ei. Men det endte med 4x4 intervall i 800. Det ble en god og effektiv økt. Fordelen er at her er det lys, det passer med 15 min oppvarming på vei til bondegården. Fra bondegården passer det perfekt med drag i slak motbakke hele veien (mot Åssiden). Rolig på vei hjem.

Dette tar akkurat 1 time fra dør-til-dør. Ikke så mye styr som en tur i marka, du slipper hodelykt.

Smøring : 2 lag VR45, greit feste. Det er litt glatte spor i 800m.

Jeg trodde jeg skulle ende opp med høyere snittpuls, og være mer i sone 4, men i flg. klokka ble det mest i sone 3. Kanskje jeg burde tatt i mer? Eller kjørt flere drag? Noen snakker om at man på ski bør kjøre flere drag enn 4. Kanskje 5-6?

Jeg har fått lagt inn data fra klokka, og endelig kommer det klart frem at dette virkelig har vært en god intervalløkt. Jeg legger med bilde fra klokka:

Tirsdag kveld er planen en litt lenger tur i marka.

//Glenn


Endomondo Skiing Workout: was out skiing 9.88 km in 51m:14s using Endomondo.

søndag 12. februar 2012

Treningstur på Blefjell i strålende sol

Vi tilbrakte helgen på Blefjell, lørdag var det familietur fra campingen til Strutåsen, søndag akkurat samme runden bare i treningstempo. Det gikk ca 2 timer kjappere å gå turen som trening, enn som tur!

Søndager på campingen er forbehold "ikke-langrenn" for ungene, og selv med alle mulige fristelser om hva som kunne kjøpes på Solobua var de ikke til å rikke fra campingplassen. Avtalen var egentlig at jeg skulle pese en tur alene, men i så fint vær hadde jeg mest lyst til at også ungene skulle oppleve hvor fint det er på Solobua i strålende sol. Det er på slike dager det er deilig å ta en ekstra pause, nyte varm solbærtoddy og kjenne sola varme. Men slik ble det altså ikke. Dermed ble det halvhardt fra start, litt større fart mot Solobua, men der ble det en pust i bakken og solbærtoddy! Egentlig var det litt tungt å gå denne søndagen... Det er mulig å skylde på høyden over havet, men den blir tynn i ca 700 meters høyde. Jeg har større tro på en saftig biff fra lørdagskvelden, noen glass rødvinn og mye frisk luft fra i går.

Moro å gå på Blefjell igjen. Jeg husker jo all pesingen fra i fjor, Birken som surrer langt i det fjerne og at snittfarten bør ligge over 10km/t på alle turer. Det er noe eget med å gå på fjellet, selv om jeg ikke rekker å få med alle inntrykkene. Det er også moro å se på alle folka som vandrer ute på ski en slik søndag. Det er ikke veldig mange treningsidioter i 40års krisa som meg på en slik dag. Det er mer nikkers, gamle ski fra 80-tallet (lurer på hvor det spennet har blitt av..), stålstaver som er oransje øverst og blanke nederst. Og sikkert like mange lag blå-ekstra under. Føler med nesten litt brydd når stavene mine til sammen veier like mye som trinsene på de nevnte stålstavene fra 80-tallet. Men jeg tror skigleden er like stor, samme hvor fort det går.

Men heldigvis for meg finnes det noen andre der ute, med Swix Triac 1.0 staver og et vilt blikk om å jage snittfart. Jeg ble regelrett parkert på vei hjem fra Strutåsen, den karen hadde fraspark jeg bare kan drømme om :-)

Noen tørre fakta:
Med -2 grader i skyggen på campingplassen lag jeg 2 lag VR45, helt topp. Mer eller mindre spikerfeste hele veien.
Glider - jeg har ikke gjort noe siden Hauern, men merker at det er nok på tide.

Endte opp med snittfart på 10.6km/t i flg klokka. 11.7km/t fra Endomondo blir litt feil i og med at den ikke tar med pausene...

Vi sees i marka.

Endomondo Skiing Workout: was out skiing 15.71 km in 1h:20m:32s using Endomondo.

torsdag 9. februar 2012

Kjempeøkt med 5x1000m intervall - Toppen av Aron-Tverråsrunden

I kveld ble det alene, og da blir det intervall. For å variere litt prøvd jeg en ny runde med det som ligger ferdig i klokka, 5x1000m med 3 min pause mellom dragene. Dette fungerte ikke særlig bra første gang jeg prøvde, men i kveld var det virkelig moro. Vel, moro og moro... effektivt.

Dragene ble nok litt lenger enn 1000m, enten så svika klokka litt, eller så hørte jeg ikke pipene som kommer når man skal bytte mellom drag og pause. Lett å kjøre litt ekstra når draget stopper midt på ei lang slette med staking. Intervall er nok best å kjøre f.eks opp mot Tverken, men for å skape litt følelse av tur, velger jeg å prøve å finne en runde. Noen drag blir nok ikke fullt så effektive som opp og ned fra Tverken, men det får så være.

Snittfart på 11.8km/t på 13km er jeg også veldig fornøyd med. Nå var nok GPS'en litt på bærtur i kveld, trackingen viser helt feil i starten på økta. Polar-programmet på PC'en har kanskje tatt høyde for dette, men endomondo viser helt feil km/t i snittfart.

Smøring : 3 lag VR40, spikerfeste! Helt nydelig å bare kunne klemme til i slake moter og kjenne at skia sitter. Trodde nesten ikke jeg kom til å skrive det noen gang med Madshusskia. Men kanskje jeg har fått litt bedre teknikk? Hvem vet.
Glider : Ikke gjort noe siden Hauern.

Sistemann ned i heisen i kveld også. De kjørte ikke opp farten i kveld, men deilig å slippe å ploge ned hele slalombakken.

Vi sees i marka.

//Glenn

Endomondo Skiing Workout: was out skiing 13 km in 1h:05m:55s using Endomondo.

tirsdag 7. februar 2012

Rolig tur etter Hauern

Vel, helt rolig ble det ikke. Men klokka viser mye sone 2, og det er jo bra når målet var å ikke presse altfor hardt på puls etter Hauern.

Kjempeføre i marka denne kvelden, rett og slett skarpt føre som ga supergli og god fart. Trolsk stemning over hele veien etter Tverken. Vi slo av lyktene (Jon og jeg) store deler av turen, og med tåkedis og måneskinn ble veldig trolsk. Synd fotografering og trening er så vanskelig å kombinere!

Vi rakk akkurat siste tur med heisen ned. Gutta i Aron ga full gass på heisen i det vi skulle sett oss på, vi merket virkelig at her skulle det gå unna. Og det gikk merkbart fortere enn normalt, rakk nesten ikke å bli kald før vi var nede! Helt topp tur!

Smøring : 2 lag VR40, satt som ei kule.
Glider : Ikke gjort noe siden Hauern.


Endomondo Skiing Workout: was out skiing 14.46 km in 1h:23m:10s using Endomondo.

søndag 5. februar 2012

Hauern 2012 - ny personlig rekord på 4.08

Dagen i dag har rett og slett vært en strålende dag! Men ny pers på 4.08 var det nesten så jeg tok til tårene i det jeg nærmet med mål og klokka ennå ikke visste 4timer. Men heldigvis klarte jeg å ta meg sammen mot mål, så det ikke ble noe stor dramatikk på Spiralen, det hadde vært veldig pinlig.

I dag virket på en måte alt. Oppladning før turen, skia, feste, stavene.. Jeg stoppet ikke en gang for å smøre om! Det i seg selv er også ny rekord. Jeg har aldri gått 4.5mil på ski uten å smøre skia...

Selv om jeg sa til meg selv (og alle andre) at jeg skulle gå mitt egen tempo opp til krysset ved Nykjua, så er vel ikke det helt sant. Jeg ble rett og slett revet med, synes alt funka veldig greit, og rett og slett ga omtrent det jeg klarte fra start. Det endte jeg med at jeg kom frem til krysset på 55min, noe som er ca 15 min kjappere enn forrige søndag. Forrige gang ble det riktignok to små stopp, men jeg følte meg allikevel mer sliten da, enn i dag.

På vei til Saga følte jeg at det gikk noe tyngre på gjennomkjøringen, helt til jeg kom til nedoverbakkene... Der gikk det fort! Så fort at jeg måtte legge meg imellom to karer som tydeligvis gikk sammen, og det eneste jeg hørt fra de gutta var "fy fa..."! Slike kommentarer er bare helt konge når du virkelig parkerer noen i skisporet. På Saga var det vanlig Findus-saft, som smaker rett og slett "rart". (Jeg må skrive det litt penere det er..), kjørte innpå litt energibar og peste videre.

Energi-gel er noe rå greier. Det gir en helt merkelig effekt på kroppen, og det ganske så med gang! Jeg kjørte innpå en gel før bakkene opp til Lelangen, og det er saker. Den bakken gikk mye lettere i dag enn forrige søndag. Ikke at det ble noen rakettfart altså.

Ny runde med Findus-saft og mat på Eiksetra. Jeg har nå vært ute i litt over 2timer, humøret er rett og slett strålende! Hiver innpå nok en gel før Dritabakkene, og legger i vei. Faktisk blir Tverråsrunden litt tung i dag. Måtte stoppe en gang på runden for å få i litt mer drikke, litt skuffende, med så er det jo bare.

På Tverken gikk vi Enervit energidrikk (samme som i Birken), fytti for en kjempeopptur. Det smaker nesten det samme som Maxim, og det var bare å hive innpå. Nå sto runden bort til Eikerdelet for tur. Den runden ble tung. Skulle nok fått i litt mer næring på Tverken, men nå begynte jeg å ane at dette gikk mot rekord, hadde jo ikke tid til noen lange matpauser akkurat.

Runden rundt Spiralen kommer alltid litt som julekvelden på kjerringa. Du tror at nå er det vel slutt på oppoverbakker, men neida, så kom den siste kneika jeg ikke helt hadde tatt høyde for. Men jammen kom det en kar på opp på sia og rope "Ikke gi deg, nå er det snart mål!!" Og da er det jo bare å gi alt.

I år lå også mål på den øverste parkeringsplassen, de siste meterne med litt oppover gikk lettere i år, nydelig å komme i mål på 4.08!

I år hadde jeg også følelsen av å være mer med i gjengen, om det går ann å si det slik. Jeg holdt følge med andre, gikk fordi noen (stort) og ble selvsagt forbigått av mange!

Konklusjon, helt helt topp dag, jeg kommer tilbake i 2013!

Endomondo viser litt feil på tiden, den stopper klokka når det ikke er noen bevegelse. Ei heller stemmer GPS tracking helt 100% pga. at den ikke helt klarer å måle når løypa går opp og ned.

Endomondo Skiing Workout: was out skiing 43.22 km in 4h:02m:50s using Endomondo.

lørdag 4. februar 2012

Alt klart for Hauern 2012

I år som i fjor, altfor mye nerver rundt dette med å gå skirenn, sykkelritt eller hva enn det neste blir. Dette skulle jeg ha drevet med i ungdommen :-)

Værpronosen for morgendagen er mye bedre med tanke på temperatur, jeg tror det skal bli en fin dag.


I år skal vi hente startnummer ved start, egentlig ganske dum ordning, siden det var veldig ryddig å gjøre dette på lørdagen før rennet.

Smøring:
Feste:
1 lag Toko grunnvoks.
1 lag helt vanlig blå Swix. Begge lag varmet inn.
5 lag VR40, lagt i pyramide. Det er spådd litt nysnø utover dagen, og erfaring tilsier at VR40 fungerer bra på slikt føre.

Glider.
Jeg har jobbet mer med glider i år, ikke vet jeg helt hvorfor, hadde jo knallglid i fjor.

1 lag Swix LF 8. Varmet inn 3 ganger, siklet og børset.
I går har jeg lagt CH4 på toppen. CH serien til Swix er den billigste typen, kosta 70,- for en liten boks. Tenkte det var verdt forsøket. Men også som i fjor, det er nok mye mer han oppå skia som har betydning for dette enn   om det ligger et ekstra lag CH4. CH4 er vanskelig å legge på, jernet må ha 150 grader. Jeg trente på de gamle skia, og fant ut at jeg måtte varme den inn 2 ganger. Ventet til skia ble helt kalde mellom hver gang. Men det virker som jeg har fått en veldig hard og glatt hinne under skia.

Sekk eller ikke sekk?
Egentlig samme spørsmål som i fjor... Arg. I fjor frøs jo hele drikkesystemet 500m etter start, det skjer jo ikke med belte. Jeg så altfor glad i denne sekken, kjekt å ha med ekstra hansker, drikke og smurning... Nå har jeg testet ut drikkebelte på noen treninger, det fungerer jo bra det og. Men vi får se.

Sees i marka!

torsdag 2. februar 2012

Landfalltjern - Tverken - Eikerdelet

Selv med Hauern på søndag prøver jeg å følge vanlig frekvens på treningen, 2-3 ganger i uka. Det gjelder å ikke hvile seg til god form er det noen som sier. Valgte derfor en lett tur i kveld, fra Landfalltjern, opp til Tverken, Eikerdelet og tilbake via Kamtrupløypa. Det er jo en del av Hauern traseen også, og det skader ikke å gå den en gang for mye :-)

I kveld ble det kaldt! Jeg valgt bevisst å ikke ta heisen til toppen av Aron pga. kulda. Tenk om heisen stopper, og der sitter jeg i tynt treningstøy, litt småsvett etter å ha pest en runde i marka. Fikk kjent litt for mye på den følelsen på tirsdag, selv om heisen kjørte som normalt og alt bra. Da var det -8... I kveld målte jeg -13 på Lundeplassen.

Ikke en helt god treningstur i kveld, litt for mett etter pastamiddag, fikk på en måte aldri helt opp puls og fart. Men allikevel en fin tur, tok det som primært teknikk, og ikke så mye kondis og fart. Greit å ha noe å skylde på! Gikk et godt stykke uten staver fra fra Eikerdelet, veldig nyttig. Igjen, merker at jeg trenger å trene mye mer balanse og det å ski bedre på skiene. Litt mye snø i sporet fra Tverken, men det blir sikkert bra til søndagen.

Smøring: Til tross for -13, 2 lag VR40 (oppå alt det andre under skia). Dette ga ikke noe spikerfeste i kveld, selv om alle solemerke skulle tilsi det. Noe bedre feste etter å ha gått en stund. Det blir veldig glatt og hardt i sporet når det er kaldt, skulle gjerne fått noen supertriks på hvorfor jeg bør smøre for spikerfeste under slike forhold.

Nå gjenstår bare Hauern på søndag, temperaturen ser bedre ut... ca -12 ved start, og det er jo levelig.

Det ble en snittfart på 10.4 km/t i kveld, godt fornøyd med farten.

Planlagt smøring for Hauern blir for min del slik:
Feste:
  • Grønn Toko grunnvoks, varmes inn, avkjøles
  • 1 lag vanlig blå Swix, varmen inn, avkjøles ute.
  • 3-4 lag VR40 i pyramide. Jeg blander ikke inn noe grønt eller annet pga. litt dårligere teknikk enn de som virkelig kan dette med fraspark og har et solid perfekt tråkk. Jeg tjener mer på spikerfeste opp fra Kanada enn superglid ned mot Saga.
Glider:
  • Usikker.. Mange snakker om Swix CH4 som er knall hard og beregnet for alt under -10.
  • Vurderer også LF6 som jeg bruke i fjor, hadde jo knallglid på den i -25.
//Glenn



Endomondo Skiing Workout: was out skiing 11.43 km in 1h:06m:02s using Endomondo.