mandag 31. januar 2011

Blandet følelse med nye ski, men veldig fint tur på Blefjell søndag

Første prøvetur med de nye ski etter bytte ble egentlig en familietur på lørdagen, men med svært moderat tempo på lørdagen synes ikke at dette ble noe test å snakke om. Vel og merke så er førsteinntrykket fra lørdagen veldig bra. Skiene er mye mer "lekne" om jeg kan bruke et slikt uttrykk. Men dette kan nok ha en sammenheng med at lengden nå er mer riktig i forhold til min høyde.

Søndagen ble en mer reel test. Men med varmegrader i lufta bommet jeg totalt på smøringen fra campingplassen og opp til Solobua. Jeg var rett og slett så naiv at jeg la på et lag VR60 utenpå smøingen fra lørdag (som besto av VR45, VR50, og litt VR60). Det gikk i mange meterne før den ekle følelsen å ikke ha feste kom tilbake. Jeg opplevde det ikke slik på lørdag, men mulig det var enda varmere i søen når vi gikk da. Truet meg igjennom ca 5km til Solobua, og stusset veldig over at dersom jeg hadde smurt for varmt, hvorfor kladder det ikke...?

På Solobua var det -2 i skyggen, og alt tilsier at VR60 er helt på jordet i slike temperarturer. Jeg skrapet av det meste av VR60 og la et lag VR50. Pang, feste med en gang! Helt merkelig at kaldere smøring fester så konstant. Fikk litt go' følelsen og la i vei mot Strutåsen. Men 2km senere (og fremme på Strutåsen) var følelsen litt blandet igjen.

Gikk videre inn mot Høygda (noe jeg trodde var en slags topp, men som egentlig er en parkeringsplass), ca 4.4km fra Strutåsen. Gikk ikke helt til enden av denne løypa, tipper jeg snudde etter ca 3km.  Fikk virkelig go' følelsen på vei tilbake till  Strutåsen, spesielt på slettene, men ikke så mye i bakkene... Det er vel her teknikken kommer inn!

På vei fra Solobua mot campingplassen la jeg meg etter en kar med god stim bortover slettene, og klarte å holde følge (deilig), puls i 180, greit nok. Men med nye ski er det svært få som tar meg på gli. Så når det kom noen nedoverbakker mot Blestølen var han solgt. Hadde ikke en sjanse i havet, han staket i vei, jeg bare sto i hockey bak og koste meg. Endte på rumpa ved første forsøk på å kjøre forbi, litt komisk... Men på andre forsøk bare føk jeg forbi, det føltes iallefall sånn! Jeg så aldri fyren igjen...

Fikk noe av den samme greia før siste bakken ned mot campingen, da med en litt eldre herremann som synes det var moro med litt konkurranse. Men nå føler jeg at stakingen er bedre, spesielt med de nye skia... Og med massiv staking over sletta mot siste bakken hadde han heller ikke en sjanse. Helt nydelig følelse.

Snittfarten ble 9.2km/t inkl. smørestopp på Solobua, greit nok. Men jeg ligger jo milevis etter de mer erfarne gutta (og jentene), så nå jeg har meldt meg på kurs i skiteknikk! Håpet er å gå mer økonomisk, og kanskje holde jevn fart lenger.

Vi sees i marka folkens!

onsdag 26. januar 2011

Kort tur i 800m

Det ble en kort tur i kveld også, onsdag er på en måte offisiell treningsdag for meg i familien :-)

Men er usikker på effekten av å gå på ski i kveld også?
Etter den utblåsningen og oppturen som var i går, ble det litt halvhjerta i kveld. Men om ikke helt bortkasta fikk jeg konstatert at all skigåing i vinter må ha gitt litt resultater.

Snittfart i kveld ble 11.7km/t, 95% puls i sone 4. Dette hadde jeg ikke klart i november!

Nå blir det nok et par dager pause, men håper på å en tur eller to på Blefjell i helgen.

Kanskje vi sees ved Solobua i helgen?

Glenn

tirsdag 25. januar 2011

Supertur i kveld, Tverråsrunden med ny bestetid!

Mens jeg venter på nye ski kan jo ikke treningen ta pause! Og i kveld klaffet det meste, på gamle ski!

Toppen av Aron-Tverken-Tverråsrunden-Tverken-Aron, første gang med en snitt fart på over 10km/t. Nøyaktige tall er 10.4km/t i snitt, men for meg er dette en ny pilepel i skitreningen. Vi gjorde også en kort stopp ute på selve utsikten, tok en klementin og nøt stillheten og kulda. Dersom jeg klarer å holde over 10km/t i snitt, betyr det Birken på under 6timer, og det hadde jo virkelig gjort seg!

I kveld funket skia, litt trått, først et lag VR40, deretter et tynt lag Blå Ekstra og et mindre tynt lag Blå Ekstra. Min kamerat hadde smurt med bare VR40, og det kunne nok jeg ha gjort også, for med -8 på Tverken, og enda kaldere lenger inn i marka ble Blå Ekstra litt trått. Men for all del, Blå Ekstra fungerte veldig bra.

Det var mange andre gale mannfolk med hodelykt ute i kveld. Ved 19 til 20 tiden ser man stadig noen lyskjegler inne i marka.

Mer eller mindre trikkskinner innover fra toppen av Aron, det er flott at Drammen kjører opp løypenettet så ofte.

Vi sees i marka folkens, med eller uten lykt.

Glenn

mandag 24. januar 2011

Nå byttes de nye skia og meldt meg på Hauern

Jeg dro innom butikken der jeg kjøpte de nye skia, og fikk målt de opp på nytt. Og etter en mer nøyaktig måling på en slik målemaskin fant de raskt ut at skiparet mitt var veldig forskjellig, samt at sluttspennet på den ene skia var helt på racingnivå med tanke på teknikk, og der er jo ikke jeg...

Det tok ikke mange sekundene før de sa at vi bytter skia, og finner et nytt par til deg! Det var som 100kg lettet fra mine skuldre, jeg hadde en lang stund følelsen av at jeg hadde handlet katta i sekker og mange tusen ut av vindu.

De måtte ha litt tid på å finne go' paret til meg, men det skal de bare få, jeg kan gå på Fischer så lenge :-)

Ingen trening i kveld, Ola ville ikke i bakken, og da blir det vanskelig når man er alene hjemme med barna.

Jeg har også meldt meg på Hauern, ser på dette som en god trening mot Birken. Og med det håpet om å ikke bare ha bakglatte ski håper jeg dette kan bli en fin tur. Slitom, men fin.

Vi sees i marka.

lørdag 22. januar 2011

Første opptur med nye ski, men så kom nedturen dagen etter

Toppen av Aron-Tverken-Eikerdelet-800m-hjem.
Etter nesten en uke uten trening, ble desperasjonen så stor at jeg lå ut på treningstur fredag ettermiddag før Tacokos med familien. (Tacokos har jo nesten blitt en tradisjon). Ola ville i bakken med en kompis også, så det passet jo greit på en måte.

Nede i Drammen denne kvelden var det vel -8 så jeg la 3 lag med Blå Ekstra før jeg tok heisen opp. På toppen av Aron var det fullt så kaldt, så jeg la innover. Endelig, mistenkelige gode ski... Og god fart. Men når jeg kom i bort i krysset på løypa opp i Tverken merket at jeg feste forsvant litt igjen. Men det hjelper å bite tenna sammen og prøve å holde tempo oppe. Mer og mer bakglatt ble det..., men denne gangen hadde jeg kanskje god grunn, for på Tverken var det +3 grader, og da sitter ikke Blå Ekstra så veldig godt. Men det må ha vært kaldere i snøen, fordi feste var ikke helt fraværende.

Turen gikk videre bort til krysset ved Marivann, som egentlig heter Eikerdelet og videre ned til 800m og hjem. Det å kjøre ned til 800m med hodelykt fungerte faktisk veldig bra. Morsomt var det! Med lykta på full styrke var det nesten som å kjøre rallybil med 1000metere gjennom skogen. En distanse målt til 11.5km på GPS, og denne gangen kom jeg akkurat under timen. Snittfarten ble målt til 11.6km/t i snitt, noe jeg egentlig er veldig fornøyd med.

Jeg følte skia virket som jeg trodde slike racingski skulle virke denne kvelden, og optimistisk la jeg planer for skitur på lørdagen også.

Lørdag, litt lengre tur.
Jeg fikk med meg 2 kamerater på turen i dag. Som dere ser av kartet gikk også denne turen fra toppen av Aron og innover i marka. Høydepunktet for turen ble utsikten ved Storsteinsfjell, der har jeg ikke vært på mange år.

I dag fungerte ikke skia som  i går kveld. Selv med iherdig prepping i kjellern før tur hadde jeg ikke akkurat superski. Greit nok frem til utsikten ved Storsteinsfjell, men etter det ble det bare mindre og mindre feste.
I dag som i går var det kaldt nede der jeg bort, og varmt inne i marka.
Smørevalget ble et lag Blå Ekstra som jeg varmet inn, deretter 2 lag VR50. Dette ga desssverre ikke mye feste når temperaturen sikkert var +2-3 grader på toppen av heisen. Vi la på noe rød spesial, og fikk jo feste (også litt ising).
Jeg følte jeg hadde gode ski på flata, følte også teknikken virket noe bedre, men milevis igjen før det blir effektivt. Farta er nok bedre, og det er lettere å stake med ski som glir godt. Men når motbakkene kommer og man helst skulle sklidd opp med spikerfeste, ja da glipper det! Arg! Og kondisen/formen er ikke blitt så god at jeg "løpe" opp en hver bakken for trøkke skia godt nok ned i snøen. Når jeg blir sliten blir også teknikken dårligere, og dermed dårligere feste, nesten som en vond spiral...

Turen ble gjennomfør på 2t og 3 min, med noen litt lengre stopp på utsikten ved Storsteinsfjell og på Skimten. I tiden ligger også første smørestopp. (Burde jo startet klokka senere for mer nøyaktig og reel måling).
Snittfart i dag er målt til 8.1km/t.

Neste tur blir nok på de gamle Fisher skia. Jeg må rett og slett bare prøve å sjekke forskjellen.

Vi sees i marka folkens.. Både med og uten hodelykt.

onsdag 12. januar 2011

Nye ski er vanskelig!

I og med at det ble kjørt nye spor i Drammensmarka i dag, måtte jeg bare ut en tur i kveld også. Følte meg litt sliten etter i går kveld, men siden det er spådd snøvær i morgen kveld, tenkte jeg at dette går nok bra. Og en gylden anledning til å teste de nye skia nok en gang.

Men nye ski er vanskelig. Og det er skismøring også! Jeg la på 3 lag VR45 hjemme, og tenkte at ettersom det virket særdeles godt med rødt med litt sølv i går kveld (smøringen da -1 til +1 og det var -3) tenkte jeg at VR45 må være bra. Kom på Landfalltjern... -7 grader. Snakket med en annen som kom ned, han skrøt veldig av løypene og hadde hatt knallski. Hadde smurt med Rode Multigrade. OK, tenkte jeg, den skal jo være ganske lik VR45, så jeg pakket sammen og håpet på det beste.

De første meterne virket alt veldig lovende.. Yes, endelig funker ski og smøring... Vel, den moro'a varte vel noen få hundre meter. Jeg stoppet for å prøve Rode Multigrade jeg også, og la på et lag på toppen av VR45. Tja, jo, kanskje noe bedre feste, men det lugget for hvert andre stavtak.

På Tverken tok jeg kort prosess, skrapte av alt og la på et lag Blå Extra. Og det funket hvertfall sånn delvis. Borte var luggingen, men ikke så bra feste at jeg fikk den gode skifølelsen jeg hadde i går kveld. Mulig flere lag Blå Extra ville blitt bedre, eller bare Rode Mulitigrade...

Etter tredje tur med dårlig feste på nye ski må det være noe galt med teknikken. Greit nok å bomme totalt på smøring, men det har jeg jo fikset før. Jeg klarer på en måte ikke å få skikkelig fraspark på de nye skia. Jeg synes jeg peser mer enn normalt. Skia glir jo bra, for all del.. Men.. Tja.

Turen gikk videre til Skimten, Skimtrunden, ned til Tverken og til slutt Landfalltjern igjen.

Med nye ski som har kanongli satt jeg ny rekord fra Tverken og ned til Landfalltjern, 8:33, nesten 2 min kjappere enn i går. Og det kommer bare ann på gli. Jeg merket i kveld at jeg glei mye lenger, og mye kjappere enn i går, staket mindre gjorde jeg også. Men jeg skal bortover også... Og ikke minst oppover, og oppover i litt slake bakker, der man ikke går fiskebein.

Mye sone 4 på pulsklokka i kveld. Gjennomsnittsfart på 8.7km/t, også det noe kjappere enn i går, men i kveld var det jo trikkskinner overalt i marka.

Vi sees i marka folkens. Men neste tur tror jeg nesten det blir Fisher og ikke Madshus..

//Glenn

tirsdag 11. januar 2011

Nok en kjempeflott kveldstur med hodelykt

I kveld gikk ferden fra Landfalltjern, videre til Tverken, Tverråsrunden, Skimten og ned til Landfjalltjern via Tverken igjen.

Det ble rett og slett er kjempe opptur etter en litt mer slunken opplevelse med nye ski på søndag. I kveld var det en annen kamera og jeg som har ute i mørket, og det er kjempeforhold i marka selv om det er plussgrader nede i byen. I kveld tok jeg de gamle skia, og det er stor forskjell. Mye lettere å føle at jeg får riktig fraspark og også bedre feste. Men når jeg kikker på GPS dataene hjemme har vi faktisk ikke gått noe fortere i snitt i kveld, enn jeg klarte på søndag. For meg betyr dette bare en ting, dersom jeg lærer meg de nye skia å bruke, så vil jeg kunne presse tidene noe ned. De nye skia har jo mye bedre gli, noe jeg helt klart merket i kveld.

Smøring.
Selv med ca +2 hjemme smurte jeg med VR55 (eller kan det ha vært VR50, usikker). Det er den som går fra 0 til -4. På Landfalltjern var det ca -0.5 når vi startet, men snøen virket porøs og fin. Men vi gikk ikke mange hundre meterne før vi la et lag med rødt midt under skien, og dermed fikk kjempefeste. Ikke ble det is heller. Hadde rett og slett kjempeski i hele kveld.
Her kan dere se turen på et kart.. Da med mine pulssoner i diverse farger....

Det var det for i kveld.

Vi sees i marka, både med og uten lykt.

//Glenn

mandag 10. januar 2011

Første litt lengre tur

Første litt lengre tur ble gjennomført på søndag. Og lange turer trenger man! Det er stor forskjell på å gå 2 runder i 800m, kontra 2.5mil i mer kupert terreng i marka.

Turen på søndag gikk fra toppen av Aron (Drammen Skisenter), bort til Tverkenveien, opp til Tverken. Etter en kort smørestopp på Tverken gikk ferden videre til Tverråsrunden, ned til Solvang. Jeg tok en matpause på Solvang denne gangen, dette skal jo være litt kos også..... (eller?).
Opp igjen fra Solveig, direkte til Tverken, så mot Goliaten og Marivann. Jeg tok ned til 800m i krysset i Kampstrupløypa like før Marivann. 800m hjem til Åsssiden. I 800m hadde jeg null feste, temperaturen hadde jo steget med over 6 grader fra jeg begynte til jeg sluttet. VR45 duger ikke på kram snø og flere plussgrader.

Denne turen ble også ilddåpen for nye ski. Og disse skia er vanskelig å gå på. Veldig mye bakglatt, selv med ca 6 lag smøring under. Opp fra Solvang var det helt pyton... Jeg mangler nok god nok teknikk for nyttiggjøre så gode ski.
Men på en annen side skal jeg ikke klage på gli'a med disse skia. For så god gli har jeg aldri hatt før. Jeg glir omtrent fra alle.. Og det er også lettere å stake. Men siden jeg vet det blir mest diagonalgang må nok teknikken er forbedres kraftig.

Totalt ble turen 24.3km målt på GPS, effektiv tid på klokka ble 2t og 58min. Snittfart på 8.2km/t.
Teoretisk blir det ca 6.5timer på Birken... Men jeg får jo bare håpe at teknikken kommer, og at feste blir bedre innen 19.mars.

Smøring i går : 3 lagt VR30 påført hjemme. 2 kortere lag VR45 på toppen av Aron. Jeg fikk låne litt Rode smøring av en kar på Tverken, men jeg husker ikke hva slags type. Denne ga bedre feste og holdt greit rundt hele Tverråsrunden og ned til Solvang. Men den fungerte ikke veldig bra opp fra Solvang, enda det lå godt med smøring under skia.
Jeg prøvde å legge på et lite lag Rode Multrigrade på vei mot Goliaten, men det gjorde egentlig bare vondt verre, minimalt med feste fra Tverken og hjem.

Vi sees i marka (eller i 800m).

Glenn

Posted by Picasa

mandag 3. januar 2011

Endelig trening igjen

Det er rart med det, men ferier er aldri god treningstid! Hvertfall ikke for meg.
Julen er vel delvis over, mye god mat som vanlig, noe mer fysisk aktivitet enn tidligere år, men også denne julen ble jeg rammet av forkjølelse, og denne satte jo en god stopper for alle planer om en litt lenger tur i romjulen 2010.

Men man kan ikke gråte over spilt melk (eller noe i den duren), og i kveld vant jeg over dørstokken og kom meg ut samtidig som Ola ville i slalombakken med en kompis. Deilig å kjenne at formen er tilbake som før jul, og kanskje enda mer motivert for å ta i.

I kveld ble det to "runder" i 800m fra Åssiden til Solberg, totalt 10.78km målt på GPS. Ny rekord ble det også, fra Solberg tilbake mot Åssiden! Det hjelper godt på når mange andre også er ute og trener, og for første gang klarte jeg å holde tempo oppe, og dra to andre karer i god driv hele veien fra Solberg til Åssiden. Men det tar hardt på kreftene å ligge først, for med en snittpuls på 180 kan man vel si å ta tatt ut alt. Jeg måtte ta det ganske så med ro den første tiden på runde 2.

Det var også mange kjente ute i løypa i kveld, så et par korte stopp for litt snakk ble det også... Og det hjelper jo på å få pulsen ned :-)

PS: Jeg glemte å skrive noen korte ord om smøring. Det fungerte veldig bra med et lag VR40 i kveld, over en del annen litt eldre smøring. Men jeg merker at den timen med grunnprepp i kjelleren med grunnvoks og smørejern pluss blå V40 og ny runde smørejern gjør at smøringen nå sitter mye bedre å skia, og at det stort sett er det øverste laget som blir slitt vek, og at det er fort gjort å legge på dagens/kveldens smøring i et lag.

Gleden er stor når man kommer hjem og føler at man virkelig har tatt seg ut, helt nydelig.

Vi sees i marka (eller i 800m).

Glenn