søndag 27. januar 2013

Langtur i Drammensmarka

Trening på ski 27.Jan 2013
Planen i dag var gjennomkjøring av Hauern, ta bussen til Kanada i Lier, og gå løypa på samme måte som i fjor. Men som flere sikkert finn med seg, så snødde det ganske så mye i går kveld, og etter en telefon til Tore ble vi enig om å droppe bussen og gå vår egen tur. Trodde ikke at løypene ville vær preppet så bra pga. all snøen, men det var de altså.

Men Tore meldte om kink i nakken kl 09.00 i dag, så da ble det en tur alene.

Stort sett veldig bra løyper, noe underkjølt regn ved Landfalltjern, hadde jeg smurt riktig? Med VR45 i tråkket hadde jeg nesten ikke feste fra Landfalltjern. La allikevel ikke mer smøring under skia på vei mot Tverken. Innenfor Tverken ble det bedre, droppet å gjøre noe mer med ski og smøring. Skimtrunden veldig fin som vanlig, tydelig hadde Drammen Kommune vært tidlig ute med tråkkemaskinen i dag.

Det å prøve å lage langtur i marka synes jeg ikke er så veldig lett, mange er sikkert ikke enig, og jeg synes også selv at jeg burde prøve å gå andre løyper enn de vanlige.. Turen i dag gikk i veldig kjent terreng:
Landfalltjern-Skimtrunden-Solvang-Svarthavna-over Vragen til Løken-Eiksetra (kort matpause)-opp Dritarbakkene-Tverråsrunden-Skimtrunden-Tverken-Eikerdelet-Kamstrupen til Landfalltjern. Nesten 3.7mil :-)

Skimtrunden på andre runde bar preg av at det hadde kommet en del snø, og gikk nok ikke så fort... Men jeg fikk virkelig testet gliden på skia på flata mot Eikerdelet, der kunne jeg stå i hockey og rett og slett bare seile fordi ei dame som gikk langt utpå flata. Moro.

Jeg la litt vekt på smøring og gliding før turen i dag, planen var jo å gå med Tore, og da må gliden stemme.

Glider:
1 lag LF 7 varmet inn 3 ganger. Avkjølt. Så ny runde varmet inn 2 ganger. Avkjølt. Så siklet av skarp sikle. Så 20 tak m universal stål børste. Så polering m nylonsbørste. Så ekstra glatting m fiberlene.

Feste:
1 lag VG30 grunnvoks. Varmet inn. Avkjølt ute. 3 lag vr40, 2 lag blå extra. Alt i pyramide. 1 lag vr45 i tråkket i dag tidlig.
La et lag vr45 før dritabakkene på vei oppover, men det kunne jeg kanskje droppet. Ja, det var alt.

Så dersom noen synes at smøringen ikke var enkelt akkurat i dag skal jeg være helt enig det. Men jeg hadde stort sett kjempeski hele veien, mulig litt bakglatt opp fra Landfalltjern, men det er det hele :-) Moro å bare suse bortover løypene i et ellers litt trått føre.


Endomondo Skiing Workout: was out skiing 36.83 km in 3h:52m:59s using Endomondo.

tirsdag 22. januar 2013

5x1000m intervall Landfalltjern - Skimtrunden

Trening på ski, 22. Jan 2013
Det var i kveldinga -18 på gradestokken hjemme... Men jeg kan jo ikke bli sittende i sofaen av den grunn. Og heldigvis for Lier-ski.com appen på telefonen er det mulig å få live temperatur fra forskjellige steder i marka. Og Lier-ski appen viste -11 på Skimten = trening.

Etter en litt slapp tur på søndag gikk det heldigvis bedre i dag. Kjørte 5x1000m intervall fra Landfalltjern mot Skimten. Jeg har kjørt denne runden med samme intervall en gang tidligere, synes nok ikke løypevalget var helt egnet for internvall, og det var den nok ikke i dag heller. Det ble nok strekk som intervalldragene kommer som litt nedover og som staking, men da er det om å gjøre det beste ut av det. Synes det ble en god  miks mellom pause og drag i kveld. Planen var litt å kjøre til Konnerud, men pga. kulda droppet jeg jeg det. Yr.no meldte om -15 og vel så det på Konnerud i kveld.

Temperaturen i bilen viste -17 på Landfalltjern. På Tverken var det bare -11 på Tverken og -8.5 på Skimten. Det er hardt i marka, spesielt nedkjøringen fra Skimten mot Tverken, der kunne godt Drammen Kommune vært å lagt nye spor i dag! Men Skimtrunden var helt strøken!! Nydelig spor, og ikke så hardt.

Smøring:
Blandet VR30 og VR40 (2 lag VR30), la litt god gammel Swix Blå i tråkket. Dette ga spikerfeste på de gamle skia!! Helt nydelig.
Glider.. De gamle skia trenger glider, sier ikke mer.

Nesten 11km/t i snitt på internvall i kveld, veldig godt fornøyd med det. God følelse at ting virker og er litt på stell, spesielt etter nedturen på søndag.

Endomondo Skiing Workout: was out skiing 13.40 km in 1h:18m:06s using Endomondo.


søndag 20. januar 2013

Runde rundt Solobua - Blefjell

Trening på ski, 19. Jan 2013
Været har slått om, i natt har det kommet litt regn eller snø, litt usikker. Det var jo spådd kaldt og fint, men på fjellet endrer ting seg raskt.

Men dette endte i en rett og slett en dårlig treningstur. Slapp og daff i kroppen. Jeg fikk aldri opp tempo, følte jeg hadde høy puls hele tiden uten få få noe fart. Ikke alle dager er like effektive! Litt usikker på om jeg kan skylde på rødvin fra kvelden før? (Tror ikke det).

Litt vanskelig føre etter underkjølt regn natt til søndag.

Smøring:
2 lag VR40 og 1 lag VR45 gjorde ikke susen.
Men et siste lag Blå Extra lagt på ute i løypa ble bra.

Planen var Stutåsen i flott vintervær, men det for bli en annen helg :-) Formen blir nok bedre utover i uken, så følg med, nå er det 2 uker til Hauern!

Det til slutt en snittfart på nesten 10km/t i dag.

Endomondo Skiing Workout: was out skiing 10.79 km in 1h:07m:57s using Endomondo.

fredag 18. januar 2013

Familietur rundt Solobua i kulda

Blefjell lørdag 18. Jan 2013.
Med så fint vær som denne lørdagen kan vi ikke la en tur rundt Solobua gå fra oss. Men det var på hengende håret en liten stund i starten... Ola skulle på død og liv skøyte hele veien, men til dere som kjenner han litt, så gikk ikke det så fort. Det ble nok heller mer vanlig skigåing, bare uten smøring. Jeg holdt på å fryse i hjel etter krysset ved Rendlidammen, skiløypa går jo skyggen fra krysset og opp på fjellet.

Det ble en kort Kvikklunsj-pause i sola på fjellet, alle fikk igjen humøret og vi fortsatte til Solobua. Det ble det en kort stopp i -15 grader, varm solbærtoddy og pølse til barna.

Turen hjem går ofte enklere, flere nedoverbakker og varmen i vogna venter..


Føret på Blefjell er definitivt bedre enn i Drammen for tiden. Mye bedre snø, og ikke noe is. Helt perfekte løyper, men litt trått pga. kulden.


Endomondo Skiing Workout: was out skiing 11.75 km in 2h:08m:00s using Endomondo.

tirsdag 15. januar 2013

Etter nedtur kommer opptur! Aron-Skimtrunden-Tverråsrunden-Aron

Trening på ski, 15. jan 2013
Etter nedtur kommer opptur! Og i dag ble det virkelig opptur. Det er fortsatt kaldt, men det har kommet noen få cm med snø, og dette endrer alt!

Jon Halvor og jeg la ut i god driv mot Skimten. Kort stopp på Tverken, sjekke temperaturen, videre med høy puls helt til Skimten. Jeg tror kanskje det ble ny bestetid fra toppen av Aron til Skimten. Vi brukte 42min inkl. drikkestoppen på Tverken. Det er mye rød sone til Skimten i dag, men etter nedturen på søndag var det ikke annet å gjøre enn å kjøre på for å få igjen motivasjonen for både Hauern og Birken.

Jon Halvor tok en Northug rett før Skimten og ble først! Enda jeg hadde ligget foran og dratt hele veien fra Aron. Det så jeg ikke komme! Jeg hadde ikke sjanse i havet til å svare på den spurten og endte som god nummer 2 (av 2).

Litt mer trått rundt Tverråsen i kveld, men helt greit. Mye bedre slik enn blanke spor. Kort stopp på Tverråsutsikten, Jon Halvor spanderte klementin og jeg sølte ut resten av safta fra drikkebelte. Jeg trodde også at batteriet nesten var slutt, og kjørte på sparemodus helt til bakkene ned mot Tverken. (Det var visst nok strøm).

Ingen problem å kjøre ned til Tverken i kveld. De få cm med snø gjør at det ikke er fullt så mye is, helt perfekt, kunne nesten stå i sporet hele veien.

Pga. kulda fikk vi ikke kjøre med heisen ned i kveld, men det gjorde jo ingenting. Gutta i Aron hadde jo preppet en silkemyk bakke! Null problem å kjøre ned på langrennski.

Smøring: (På de gamle skia)
1 lag grunnvoks, varmet inn.
3 lag VR40 korket mellom hvert lag.
1 lag blå extra i tråkket.
Spikerfeste!

Snittfart på 10.9km/t i følge pulsklokka. Veldig godt fornøyd.

Endomondo Skiing Workout: was out skiing 16.75 km in 1h:33m:36s using Endomondo.

søndag 13. januar 2013

Landfalltjern-Eikerdelet-Skimtrunden-Tverråsrunden-Landfalltjern

Trening på ski, 13. Jan 2013
Rett og slett veldig kaldt i dag. Tempen viste -18 i dag tidlig (ca 10.00), og det ble ikke mildere innen jeg kom meg ut heller. Heldvis er det mildere i høyden, ikke akkurat plussgrader, men ca -10.

Før turen i dag har det blitt en prøvelse i smøring. Jeg må bare innrømme at jeg mister litt motivasjonen når jeg må preppe skia nesten i like lang tid som før Birken for en tur i marka på et par-tre timer. Detaljer om dette på slutten av dagens post.

Jeg startet fra Landfalltjern, godt feste opp de første bakkene, ble forbigått av ei sprek dame allerede på toppen av den siste bakken, prøve å holde følge, men det gikk rett og slett for fort. Grei fart til Eikerdelet, vurderte å gå mot Urdevann, men fikk hint om streng kulde (-22) den veien, så jeg droppet det.  Fortsatte mot Tverken, greit feste, men ikke helt topp. Men løypene er jo mer eller mindre som is, spesielt i nedoverbakkene. Og med hjerte i halsen i en slak utforkjøring som ender i en brå sving mistet jeg litt av gløden for dagens økt. Utforbakkene er jo som is! Det gikk jo bra, men må jeg bare innrømme at ødela gleden med ski for meg i dag.

Stoppet kort på Tverken og tok en vaffel. Noen kanontid på en dag som denne ville det ikke bli unansett. La på et nytt lag VR45 og fortsatte mot Skimtrunden. Folk kom i mer eller mindre vill fart i bakken ned mot Tverken, og jeg kjente allerede der at jeg ikke skulle ha solgt fjellskia med stålkanter. De hadde vært helt kanon på dette føre.

Skimtrunden har ingen store utforkjøringer så den gikk veldig greit. Flotte spor, sånn passe fart. Spiste to brødskiver på Skimten, fikk konstatert -8 grader, helt nydelig vær. Så var det bakkene ned mot Tverråsrunden. Fytti rakkern! Normalt er det bare moro, det er bare å stake i vei, sette seg ned og suse i vei. Men ikke i dag, bakkene er omtrent bare is, og null kontroll når jeg prøver å ploge. Men jeg er blitt ei pingle, ble fordikjørt av ei dame på vei nedover.

Starter på Tverråsrunden starter dritklaldt i gropa etter du kommer ned fra Skimten. Mye bedre temp på selve runden. Dårligere feste nå, men stopper ikke for å smøre om. Treffer en pratsom markatraver som gjerne tar et bilde av meg. -10 på Tverråsen og helt nydelig vær, men all snø og løyper er hardt som betong.


Bakkene ned mot Tverken foregår med hjerte i halsen og omtrent null kontroll. Planen var retur via Eikerdelet, men ser på klokka at jeg har brukt mye lenger tid enn planlangt, og kjører mot Landfalltjern. Blir passert av bekjent Arne Lie i en vill fart mot Landfalltjern. Ikke skjønner jeg hvordan de gutta klarte å stoppe. Jeg tar av meg skia i de bratteste kneikene mot Landfalltjern... Aldri skjedd før!! Jeg har blitt ei pingle, ingen tvil om det. Håper på mer snø.

Dagens smøring:
1 lag KB20 grunnklister, lagt på i går kveld, varmet inn med smørejern og satt ut til herding i natt.
1 lag KR20 isklister. Varmet inn med smørejern, skia satt ut ca 20 min for herding.
2 tynne lag V40 blå-extra.

Alt dette styret med å varme inn klister tar tid... Og her kommer nok litt av at dagens økt ikke ble den helt store, det blir for mye styr å holde på med skia i nesten like lang tid som selve turen i marka..

Glider:
1 lag LF6. Denne hadde jeg lagt på uansett, skia trengte nytt lag med glider.

Så alle turer er ikke go'turer. I dag var en slik tur. Jeg håper på mer SNØ!

PS: En oppdatering rundt bildene, de er tatt med skikkelig kamera, som fikk plass i sekken...

Endomondo Skiing Workout: was out skiing 23.97 km in 2h:44m:32s using Endomondo

torsdag 10. januar 2013

Aron - Eikerdelet - Tverken - Skimtrunden - Aron

Trening på ski 10. Jan 2013
Fin tur sammen med Jon Halvor. Det gikk litt rolig i starten pga. bakglatte ski, men veldig moro å stake med god fart bortover flatene mot Eikerdelet.

Smurte 2-3 lag med VR55 hjmme, men det kunne jeg like godt ha droppet. Helt blanke ski på Tverken, i dag var det helt klart klisterføre. Fikk lagt et nytt lag med VR50 og VR55 på Tverken, og fikk noen gode drag rundt Skimtrunden. Det går veldig fort på flata, men skummelt i utforkjøringene.

Det ble en mer reel test av hodelykta i dag, og igjen, den imponerer stort. Veldig flott lys til langrenn. Den flytter seg omtrent ikke på hode når du staker, og den kan vinkles slik at du får maks lys fremover i nedoverbakkene. Slike finesser mangler MagicShine lyktene, men for all del, prisforskjellen er jo der etter. Det er nok lys på mellomste styrke på flata og i oppoverbakkene. Kun to små trykk så gir den fullt lys til nedoverbakkene.

Jeg skal prøve å ta noen testbilder med et bedre kamera en kveld, men vil ikke love når det skjer.


Endomondo Skiing Workout: was out skiing 15.46 km in 1h:35m:47s using Endomondo.

tirsdag 8. januar 2013

Landfalltjern-Skimtrunden test av Lupine Piko X3 hodelykt

Trening på ski 8. Jan 2013
Fikk anbefalt å gå fra Landfalltjern og rundt Skimten av Bernt-Ole pga. nye spor i dag. Det er blitt kaldt nede i byen ca -5 hjemme, -7 på Landfalltjern, men +1 på Tverken og +2 på Skimten. Bra tid opp til Skimten i kveld, 53min, veldig fornøyd.

Klarte selvsagt å tryne noe så innmari på Skimtrunden, hardpakka snø er nesten som asfalt!! Tryna en litt skarp sving, jeg var på en måte godt i siget, og tenkte at den svingen er jo skarp, men jeg klarer sikkert å skli rundt. Det var som å møte en vegg som bare sto der. Alt bare stoppa momentant! Og kanskje det værste, jeg tryna på akkurat samme sted i fjor vinter. Arg!

Over til hodelykta. Lupine Piko X3 er helt nydelig, tilnærmet perfekt lys for langrenn, og mye lettere på hode enn MagicShine. Planen var runden rundt Eikerdelet, men batteriet tok nesten kvelden ved Tverken, så da ble det å snu og komme seg ned til Landfalltjern.

Dersom noen vurderer Lupine. For det første, jeg kan virkelig varmt anbefale lykta, men pass på ladningen. Det laderen er så smart at den ikke virker dersom du har batteriet koblet til i det du stikker den i kontakten. Her skal batteriet kobles på etterpå! Hvorfor i all verden kunne de ikke si det med en gang oppe på Bjørn Myhre... For det står heller ikke forklart i manualen.

Altså veldig fornøyd med tiden opp til Skimten, men igjen, skrubbet opp ansiktet og skulderen fikk nok en gang litt juling.

Smøring:
Feste : 2-3 lag VR55 lagt på hjemme.
Glid : LF6 mener jeg å huske. Ikke lagt på ny glider på en stund.

Endomondo Skiing Workout: was out skiing 13.58 km in 1h:24m:55s using Endomondo.

søndag 6. januar 2013

Toppen av Aron-Tverken-Skimtrunden-Tverråsen-Eikerdelet-Aron

Trening på ski 6. Jan 2013

Første video fra YouTube på bloggen! Det er jo noe nytt. Jeg hadde tilfeldigvis med GoPro'n i sekken i dag, og da må det jo filmes :-)

Jeg fikk til en litt lengre tur i dag. Jeg lekte litt med tanken om å prøve runden om Storsteinsfjell for å holde meg i høyden, men tilfeldigvis traff en på en annen kar i krysset der du velger Storsteinsfjell eller Skimten, og han hadde gått noen meter mot Storsteinsfjell om kunne meldt om knallharde løyper. Droppa det veldig raskt.

Helt nydelig vær, ca -1-2 grader i det jeg gikk ut. Ble litt kaldere på den siste biten, men fortsatt deilig. Smurte med VR55 på halve runden, god glid og OK feste. Deilig at det ikke skrubber under skia, så jeg fikk noen gode stakepartier rundt Skimtrunden.

Lier hadde ikke kjørt Tverråsen i dag, hardt, måtte legge på et tynt lag Universalklister på Tverråsutsikten, ellers helt strålende. Et litt lengre stopp på Tverråsutsikten for litt film og bilder. Termometeret ved Eikerdelet viste -4, det stemte nok, merket at det var noe kaldere der. Tok heisen ned igjen.

Smøring:
2 lag VR55. Lagt på ute, anbefales ikke. Dersom du vurderer VR55, legg det på hjemme og inne.
1 tynt lag VM Universal, så bra det kunne bli etter at tuben hadde ligget i sekken i ca 1 time...
Temperatur : ca -1-2 grader ved Aron, -4 ved Eikerdelet.

URL til tracking.
Endomondo Skiing Workout: was out skiing 20.84 km in 2h:09m:17s using Endomondo.

torsdag 3. januar 2013

Eggevollen - Svarthavna - Løken - Eggenvollen

Trening på ski, 03. Jan 2013.

Igjen er det blitt veldig mildt, +6 grader hjemme, og faktisk +3 grader på Eiksetra. Veldig i tvil om smøring, men la et lag universalklister under på de gamle skia og la i vei. Spikerfeste! Kanskje litt vel mye feste, fordi det var ikke mye glid.., spesielt der løypemaskinen hadde fått frest skikkelig. Kunne nok gått på f.eks VR60 eller VR65. Og ikke minst, kunne fint gått på go' skia. Det hadde nok samtidig gitt bedre glid.

På grunn av spikerfeste klarte jeg bakkene opp til Svarthavna i et langt drag, kjempefornøyd :-). Deilig å kjenne at kondisen kommer tilbake, og at kroppen orker et så langt drag. GPS'en på pulsklokka viser 11.3km/t i snitt :-)

Dersom dere klikker på bilde viser grafen rød sone
hele veien opp til Svarthavna, helt greit :-)
Turen hjem fra Svarthavna ble så som så, fikk aldri opp samme tempo etter draget opp, men det spiller mindre rolle. Det ble staking og diagonalgang omtrent hele veien pga. at jeg smurte med klister. Hadde jo nesten ikke glid. Men noen ganger kan man ikke få både pose og sekk.

Noen tenker kanskje at dette var en veldig ego-tripp? Skitrening på bursdagen til Ola?? Men faktum er at han ville i bakken og teste nye twintip ski, ingen grunn til å sitte hjemme da :-)




Smøring i dag.
1 lag Swix VM Universal. Lagt på i full fart på Eggevollen. Kunne nok prøvd f.eks VR65 istedet.

Temperatur : Eggevollen +5, Eiksetra +3, Svarthavna... noe kaldere.



Endomondo Skiing Workout: was out skiing 13.10 km in 1h:09m:48s using Endomondo.

tirsdag 1. januar 2013

Eggevollen - Tverråsrunden på skarpt føre

Trening på ski 01.jan 2013.
Selv om det ble sent i natt (nyttårsaften), var det så fint vær at det ikke var mulig å sitte inne. Gutta ville i Aron, og det passet godt at Bernt-Ole og jeg tok en skitur mens de andre kjørte slalåm.

Bilde fra Tverråsen 1.1.2013
Det er fortsatt mildt i Drammen, men det fryser på om natta og tidlig på dagen. Det er knallhardt der løypemaskinen ikke har kjørt, men Lier hadde kjørt nesten hele sitt nett i dag. Vi stolte på Gunnar fra Drammensmarka bloggen og la i vei fra Eggevollen. Gunnar nevner på bloggen sin at det er VR55 som gjelder, men at man bør legge grunnvoks under for å få smøringen til å sitte. Dermed ble det noe stress nede i smøreboden for å få av klister fra tidligere, rense skia, på med grunnvoks, varme inn, korke glatt og på med 2 lag VR55. Temrometeret i bilen melder faktisk om -7 ved ankomst Eggevollen, trekker fra et par grader for kjente og sier -5. Litt skeptisk til VR55 nå, men lar det stå til. Det ble rett og slett en supertur. VR55 ga spikerfeste. Og med så skarpt føre som i dag kan vi ikke klage på gli'a heller. Hadde vi vært av gårde noe før kunne vi fint tatt to runder på Tverråsen i solskinnet.

Nesten solnedgang på Tverråsen.
iPhone klarer ikke å gjengi de fine detaljene
i sola.. Det var dobbelt så fint som på bilde.
Smøring i dag.
1 lag TOKO grunnvoks, varmet inn med smørejern på ca 110 grader.
2 lag VR55 lagt på hjemme.
Glider : LF7 (lagt på lenge før jul)
Temp : -5 på Eggevollen, -4 på Eiksetra. Det virket noe varmere rundt Tverråsen.

Tipper neste tur  blir med hodelykt, og at Drammen kjører opp løypenettet.

Vi sees i marka.

Endomondo Skiing Workout: was out skiing 13.58 km in 1h:19m:52s using Endomondo.