lørdag 21. mars 2015

Birkebeinerrennet 2015

Birkebeinerrennet 2015.

Målet for 2015 var å gjennomføre. Jeg hadde som kjent tryna Blefjell helgen før Birken og virkelig klemt/vridd venstre stortå. Beslutningen ble som kjent tatt på torsdag før Birken.

Jeg har de siste årene reist med Bjørn Myhre Sport, gjorde det i år også. Svært gjennomført og enkelt opplegg. Men jeg kjente tåa godt oppover i bussen, værre på fredag morgen enn torsdag. Men nå var det ingen vei tilbake, kan ikke akkurat bli med bussen opp til Rena lørdagen morgen og ikke gå.

Fredagsbirken ble jo svært tung i 2015, og alle fabrikantene av smøring ventet i det aller sist med å legge ut noe endelig tips for lørdagen. Det hadde jo snødd store deler av fredagen, og værvarslet sa kaldt og fint vær på lørdagen, men hvor langt ned ville det holde seg kaldt? Ble det tørrvoks eller klister? Lenge siden det har blitt diskutert så mye, og lenge siden smøreteamet til Bjørn Myhre var så usikre også.

Men det ble tørrvoks. Stor ståhei i garasjen på hotellet fredag kveld, ble lagt både grunnvoks og grunnklister omhverandre. Dette er vel kanskje den eneste fordelen med å starte sent på lørdagen, du har all verdens av tid med å legge de siste lagene med smøring helt oppe på start. Hadde fint rukket å ta av alt og lagt klister dersom det hadde blitt nødvendig.

Jeg valgte samme taktikk som tidligere år, prøve å holde pulja så godt som mulig opp til Skramstad. Vi ble informert om noe glatte spor de 3 første km, noe som viste seg å stemme. Det ble litt gåing mellom sporene, men med så mye VR55N som jeg hadde under skia gikk det helt greit.

Jeg ankom Skramstad på akkurat timen. Og var det lenger til Skramstad i år? Det føltes hvertfall sånn. Det ble en kort stopp, få i seg mye drikke. Jeg droppet drikke i sekken i år, veide den akkurat til 3,5kg uten mat og la i vei. Angret på det kan du si. Dritvarmt fra start til Skramstad, drikke på den distansen hadde vært deilig. Tidligere har det vært en ekstra drikkestasjon før Skramstad, men ikke i år nei.. Typisk.

Fortsatte mot Dambua, farta opp til Skramstad har tatt mye krefter, merker at jeg er litt mer sliten enn jeg har lyst til. Mener å huske at det er mye høy puls i de siste bakkene før det går nedover. Det er deilig med litt hvile i nedoverbakkene mot Dambua, tåa setter også stor pris på det. Faktisk så stor pris på det å stå stille at det gjør litt over middels vondt å komme i gang igjen. Og det hjelper ikke på når jeg klarer det kunststykke å få staven mellom beina, på flata, så jeg tryner så langt jeg er. Og med litt kramper i låra strekker jeg meg ut over minst 2 spor. Noen kjefter litt, mens andre roper "går det bra?". Heldigvis fikk jeg ikke tåa i klem denne gang. Klarer å samle meg, komme meg på beina og rusler rolig videre. Ankommer faktisk Dambua før 2 timer.

Jeg bruker litt over timen fra Dambua til Kvarstad. Har også denne distansen blitt lenger? I år synes jeg det tok langt tid før jeg hørte musikken og det andre som finnes på Kvarstad. Skia har blitt mer trå over fjellet, spør Swix smøreservice om noen tips. Og vips, av med skia og en av dem mener jeg har får mye smøring og skraper av litt. Han mener også at han vil legge på litt ferdig blanda mikstur han har på en maskin for å jevne ut litt. Og som fortvilet over trå ski tenker jeg, greit, kjør på.

Ny smøring fra Swix gir spikerfeste opp fra Kvarstad. Kanskje litt for mye spikerfeste! Faktisk så mye feste at det blir bare labbing til Midtfjellet. Igjen er det mange flotte sletter der du kan stå å stake og stake, som for min del blir labbing. Det er akkurat som jeg har sandpapir under skia. Hva nå de la under skia på Kvarstad så funket det ikke over fjellet.

Ny matstasjon på Midtfjellet, og ny Swix smøreservice også. Og heldigvis kom jeg over en virkelig effektiv mann. Jeg sa at skia var trå, og at jeg hadde fått hjelp av Swix på Kvarstad. Du er ikke førstemann fikk jeg raskt høre. Av med skia, og maken til serivce denne gangen. All smøring av, han la på både noe blått under og noe annet. Kjørte på med noe hurtigglider også, og vips, det var som å få nye ski. Gli'a tilbake, og feste også. Jeg hadde stort sett knallski resten av turen.

Med "nye" ski er det ny giv mot Sjusjøen, endelig kaffe og cola! Jeg hadde egentlig håpet av varmen skulle myke opp snøen på vei ned fra Sjusjøen. Der tok jeg feil! Snøen var både hard og kaldt. Jeg er egentlig veldig glad i skarpt føre, men akkurat her... liker jeg gjerne slusj. Jeg måtte bare at det helt rolig, nesten ikke mulig å bremset med å ploge nedeover bakkene. Måtte kjøre litt i kanten der det var noe mykere snø. Og i år som i 2013, veldig mange gale mannfolk. Det ropes og det kjøres, totalt uten kontroll. Når du er i pulje 18 kan du like greit ta det litt med ro ned disse bakene, merket er gått allikevel. Men jeg mistenker at mange glemmer akkurat det, og disse mannfolka er det mange av! Like mange som i 2013, minst!

Jeg trodde et øyeblikk at ny pers var innen rekkevidde. Kilometerne mot mål kom raskt på, men det gjorde jammen tiden også. Og dessverre tiden vant, med 11 sekunder!

Svært glad for å komme i mål! 11 sekunder bak personlig rekord fra 2012. Både jeg og tåa hadde overlevd. Følelsen av å komme i mål kan ikke beskrives, den må oppleves. Og den er sterkest i Birkebeinerrennet.

Jeg skrev i 2013 at jeg var klar for 2014, i år er jeg ikke sikker på 2016. Birken er et svært godt treningsmål, men samtidig legger det press på skitrening gjennom hele vinteren, og med så dårlig vinter som 2014/2015 har det vært mer press enn et godt mål. Jeg merker også at jeg trenger å knekke koden med langrenn i større grad enn jeg har klart til nå. Må få farten opp på en måte, klare å gå effektivt uten at det koster altfor mye krefter. Jeg er definitivt ikke der ennå.

Mulig vi sees på Rena i 2016...






torsdag 19. mars 2015

Jeg gjør et forsøk på Birkebeinerrennet 2015 - skia er preppet

Trening på ski 18.mars 2015

Tåa er fortsatt svært merkbar, men jeg må jo prøve om det er helt håpløst eller om det er mulig å gjennomføre Birken 2015 (på ski).

Det ble tur til Lier i går kveld, det nesten ikke snø igjen fra Landfalltjern, og Drammen har vel mer eller mindre stoppet å kjøre løyper for denne sesongen.

Overraskende mye snø i Lier faktisk, du skal ikke langt innenfor Eggevollen før det fortsatt er skikkelig vinter. Turen ble litt halvhjerta, merket tåa hele tiden, hadde ikke regnet med noe annet. Jeg var veldig reservert, spesielt i utforkjøringer. Staking og lett diagonalgang gikk greit. Dro hjem i går kveld med den oppfatning at jeg måtte droppen Birken i år.

Våknet i dag og tåa er mye bedre. Jeg har bestemt meg for å gjøre et forsøk. Det er spådd kaldt fint vær, noe vind. Det kan bety tørrvoks dersom Yr treffer på temperaturen. Jeg kan ikke la en slik sjanse gå fra meg. Jeg tror ikke noe på noen personlig rekord, men en tur for å gjennomføre.





I og med at den bestemmelsen ble tatt litt sent blir det litt enklere skiprepp også. Jeg har fulgt Swix sin anbefaling:
LF6 varmet inn 3 ganger, siklet av til slutt.
HF6 varmet inn 2 ganger, siklet av og børset med 20 drag på begge ski.

Skia hadde fortjent en slip, men det for bli neste år.

Jeg avventer med å legge noe som helst feste til fredag kveld, da er det mer sikkert om det blir klister eller tørrvoks.



lørdag 14. mars 2015

Siste langtur før Birken. Eller blir det Birken?

Trening på ski lørdag 14.mars 2015

Snøen minker veldig i Drammensmarka og for å slippe å være veldig kreativ med løypevalg satt jeg kursen for Blefjell lørdag morgen og planla min vanlige 3 mils runde der oppe. Det har vært mye kaldere der enn hjemme, burde sikre bedre forhold og enklere å smøre... Hm, er nok ikke så sikker på det.

Jeg startet på Storli, la under Swix Universal klister. Greit nok feste de første meterne fra parkingen. Men jeg skjønte vel allerede der at her kunne jeg gått på tørrvoks. VM Universal ga ikke så mye feste som jeg synes jeg greit. 

Ankom Solobua etter 38 min, godt fornøyd tross mye staking og tildels bakglatte ski. Sporene innover så ut til å være hardere enn der jeg kom fra, så jeg la under nok et tynt lag med Swix K21n, universalklister med litt sølv i. Merket at dette ga noe bedre feste. Men jeg kom ikke langt, jeg klarte selvsagt det kunststykke å tryne så lang var på vei ned mot Strutåsen. Fikk venstre stortå i klem (bøyd bakover) i det venstre ski havnet under meg. På langrenn er det som kjent ingen utløserbinding, noe jeg definitivt kunne trengt i går. Så selv om været var strålende og det var trikkeskinner omtrent hele veien ble turen ganske så ampurtert av dette fallet.

Grunnen til dette idiotiske fallet var nok at på vei ned mot Strutåsen var jeg litt sliten etter å ha kavet litt på vei oppover, lente meg litt frempå i siste nedoverbakken. Den bakken hadde tydeligvis ligget i skyggen hele tiden, og tørr snø og klister er sjelden gode venner. Det ble bråttstopp.

Resten av turen mer eller mindre gjennomført på trass. Kunne jo ikke snu etter ca 1 time fra bilen. 


Så det store spørsmålet er vel nå om det er mulig å gjennomføre Birken og om tå'a er som den skal til lørdagen. Æsj.

Men været var kjempeflott, stårlende sol fra skyfri himmel, nesten ikke et vindpust. Bildene taler for seg. Stort sett trikkeskinner hele veien. 

Stopp på Strutåsen for å sjekke tå'a. Ingen blåmerker,
valgte å fortsette mot Krøkla.









tirsdag 20. januar 2015

Landfalltjern - Skimtrunden

Trening på ski 20. Jan 2015

Det er kommet snø!! Og ganske så mye snø, det snakkes om ca 60cm i marka. Det blir en pause med piggsko og turer opp til Gamledammen nå, langrenn må prioriteres frem mot Birken. 

Dette er første tur i 2015 sammen med Jon Halvor. Jeg insitrerte på å kjøre til Landfalltjern, og det ble litt av et styr på vei oppover. Det snek seg en Kia Sportage foran oss ved billettautomaten, og jeg tenkte, greit nok, den har vel 4x4 den og. Men det visste seg å være feil. Veldig feil! Den hadde stoppet nesten på toppen av den bratteste bakken opp til Landfalltjern. Det var rett og slett superglatt i bakken. Jeg gjorde som vanlig, stoppet midt i bakken, det pleier jo å gå bra. Men bilen startet med å skli bakover. Ikke en god følelse. Prøvde å bremse, helt nytteløst, tror ikke ABS virker like bra bakover som forover. 

Løsningen ble å slipper opp litt, svinge slik bilen dultet inn i brøytekanten med bakendren og dermed fikk vi snuta nedover. Sykt glatt, selv inne i kanten av bakken. Men det er lettere å kontrollere glatta med fronten riktig vei. Vi kjørte rolig ned bakken, snudde i dumpa (der kommunen noen garasjer og div utstyr). Så ble det bare å prøve på nytt, jeg satset på at Kia'n hadde kommet seg vekk og kjørte i vei. Kia'n hadde også fått snudd oppe i bakken og dermed ble det bare å kjøre opp. Nedfarten fikk vi tenke på etter skturen.

Det viste seg at det var lenge siden tråkkemaskinen hadde kjørt fra Landfalltjern denne dagen, men nysnø er populært om dagen, helt greie spor oppover mot Tverken. Møtte et par stykker på Tverken, de anbefalte Tverråsrunden, men planen vår var jo Skimtrunden. Kom til krysset der Skimtrunden starter, Jon Halvor vurderte faktisk et øyeblikk å droppe det. Men så tok han sats og gikk noen meter, og mente at dette burde jo gå greit. Tja... Det ble brøyting av spor rundt Skimtrunden, lenge siden så dårlig fart. Kan vel ikke skryte av god teknikk på den runden.
En del vind på Skimten denne kvelden

Tror vi hadde gått like raskt rundt Tverråsen i bedre spor, men det får så være. Helt greie spor ned fra Skimten, men ganske tråe ski.

Helt nydelig med appelsin på Skimten.

Smøring, feste:
1 Lag VR45
1 Lag syltynt VR50 i tråkket.


mandag 12. januar 2015

Opp ved siden av Kjøsterudjuvet

Trening barmark 14. Jan 2015

En kort oppdatering fra en av mange turer opp ved siden av Kjøsterudjuvet. Jeg gikk sammen med Jon Halvor denne kvelden også. Han snakker stadig om at han føler seg litt tung i beina, men jeg vet ikke helt det. Han kjørte tøft oppover denne kvelden og det ga nesten 100% (187) av makspuls. Lenge siden jeg har klart å pushe puls så høyt.

I løpet av høsten (før snøen kom) har også kona blitt med på noen turer opp til Gamledammen, og etter innkjøp av brodder til henne og piggsko til meg har heller ikke barmark med is hindret oss på tur. Piggsko er helt rått. Du kan fint jogge på blank is så lenge det er flatt. Og det er det fast dekke av hardpakket snø er det like fint som barmark på sommeren.

Jeg har også i høst funnet en lengre rute på beina. Bernt-Ole og jeg gikk på blåmerket sti bak Solåsblokka og helt til Tverken. Det finnes så mange fine blåmerka stier i nærområde som jeg ikke visste om, eller vet om. Stien bak Solåsblokka tror jeg blir helt rå med sykkel til sommeren. Riktignok nedover.





Nå kommer snøen, håper den blir værende. Jeg trenger trening på ski for å si det sånn. Er jo fortsatt påmeldt Birken og har planer om å
gjennomføre. Tror ikke på personlig rekord i år, til det kom vinteren til østlandet for sent.


2 x Svarthavna

Trening på ski, 12. jan 2015

Eggevollen 12. jan 2015
Endelig har det kommet nok snø til å hele veien fra Eggevollen til Svarthavna på ski. Riktignok er sporet svært dårlig fra Eggevollen til Martinsløkka, men det er hvertfall spor og snø!

Økta ble rolig fra Eggevollen med dårlige spor og litt stein i løypa. Fikk litt bedre fart når jeg kom inn på løypene med kunstsnø (Martinsløkka). Grei fart over Garsjø, men merker at jeg må trene mye staking i ukene som kommer, blir ikke mye trening av mage og overkropp med gåturer opp til Gamledammen og sykling i terreng.

I år sliter jeg mer med at skia klapper ved hvert eneste tak. Gjorde øvelsen ved å gå hele veien opp til Svarthavna uten staver. Veldig nyttig. Dermed ble det 2 x Svarthavna i kveld, først en gang med staver, så en gang uten.

Snittfart på ca 10km/t, godkjent for å være 3. skitur vinteren 2014/2015.

Smøring:
1 lag Swix grunnvoks varmet inn
1 lag blå Swix (V40) varmet inn
2 lag VR 45
1 lag VR50 i tråkket.

Det var -1 på Eggevollen i kveld, men lier-ski.com viste nesten +1 ved Garsjø. Jeg hadde greie ski hele veien, det kladdet ikke med VR50 i tråkket. Noe isete spor bortover mot Svarthavna, men bakken opp til Svarthavna var helt perfekt (sett etter dagens forhold)