mandag 31. desember 2012

Romjulen 2012 - kladdeføre, superføre og klisterføre

Et litt langt innlegg, her er det 3 dager samlet i en blogg post.

Trening på ski 26. des 2012
Landfalltjern-Skimtrunden-Tverråsrunden-Landfalltjern
Bilde fra Landfalltjern 26. des. Godt med snø i marka, men turen
i dag endte med kladdeføre og ising.
Etter gårsdagens opptur på Haglebu var det duket for mer normalt trening i Drammensmarka. Det ble nok en dag med kladdeføre. Hverken Drammen eller Lier hadde kjørt løyper, og i natt kom det noen cm med snø. Dette endte med glatte spor, og løs snø utenfor. Smurte med VR50 som et utgangspunkt, men det endte med ising under skia, Stoppa på Tverken, skrapte av noe smøring, la under et lag VR45. Det ble noe mindre feste, men mindre ising. Skimtrunden ble nesten helt håpløst, Tverråsrunden bedre. Hørte jeg zero-ski? Bedre med is i rubben enn å skrape is under ski for hver annen meter.. (ikke så ille altså)

Trening og tur på ski 27. des 2012
Aron-Skimtrunden
Pål-Andre inviterte på tur fra Aron kl. 12.00, så da var det bare å gjøre unna alle innkjøp og andre plikter så tidlig som mulig. I dag var været helt strålende. -7-8 grader og sol fra skyfri himmel. Jon Halvor, Pål-Andre og jeg kom av gårde fra Aron ca 12.30, møtte Bent-Håkon over langemyr og la i vei innover. Det blir litt roligere tempo denne dagen, men alle turer skal ikke være høypuls har jeg blitt fortalt, så dette passet meg helt strålende. Og med så flott vær som i dag må man ta seg tid til å nyte marka. Smurte med VR40, ørlite bakglatt, men ikke værre enn at jeg lot være å legge på noe mer. Hadde kanonglid ned fra Skimten.
Helt merkelig hvordan vær og føre endrer seg fra
en dag til en annen. I går VR50 og helt håpløse ski,
i dag VR40 og kanonski..
Skimten 27. des 2012. Så klart at vi kunne se helt i Oslo!

Matpause ved krysset til Tverråsrunden. 
Trening på ski 30. des 2012.
Landfalltjern-Skimtrunden på klisterføre
Det er blitt mildvær og regn. Og ikke minst, plussgrader, ikke bra. Men det nytter ikke å sette seg i sofaen i påvente av normalt vintervær. Og etter to dager uten noe trening er jeg jo mildt sagt desperat for å komme meg ut. Vera forslo tur på beina, men det nytter ikke. Målet for sesongen er jo Birken, og den går som kjent på ski.

Jeg smurte med VR60 etter anbefaling fra Swix sin smøreapp, og dro i vei til Landfalltjern. Heldigvis traff jeg noen andre på Landfalltjern som anbefalte klister, VR60 hadde blitt helt håpløst, den kan jeg garantere. Jeg hadde ikke med klister, men i dag smilte lykken min vei, jeg fikk resten av en klistertube av ei dame som også skulle på tur. Og det hadde ikke nyttet uten klister. Et lag med universalklister ga spikerfeste og helt topp ski. Og det som så ut til å bli en nesten-ikke tur endte i en superrunde rundt Skimten. Tror nesten er det er ny pers opp til Skimten. Så denne turen ble rett og slett all time high om jeg kan bruke et slikt uttrykk. Spikerfeste og god glid, kan ikke blir bedre. Sola tittet så vidt frem gjennom skylaget i det jeg kjørte ned fram Skimten også, helt magisk.
 

Helt magisk når sola prøver
å trenge igjennom skylaget.
Litt hardt på skimten

Alle turene finnes også på Endomondo.




tirsdag 25. desember 2012

Flott tur 1.juledag på Haglebu

Trening på ski 25.des 2012
1. Juledagssammenkost på hytta til onkelen med innlagt skitrening. Ikke dårlig på en 1. Juledag. Hele familen var selvsagt med, men Arne og jeg hadde fått bevilget et par timers skitur alene, mens damene fikk seg en skitur med barna. Snakk om luksus!

Turen gikk fra Grønnlia til Flatvollen og tilbake igjen. Helt nydelig føre, vindstille, -3-4 grader og helt nyprepparerte løyper! Det kan jo ikke bli bedre. Ned fra hytta går det raskt før vi kommer over i lettere terreng forbi Haglebu skisenter og vindere mot flatvollen. Vi passerer et par kjente hytter, og det er visst lett å møte på en eller annen skikjendis i disse løypene.

Flatvollen. Helt nydelig å bare stake i vei.
Vi snudde ved flatvollen og fikk noen fine "stakesletter" på vei hjemover. Helt nydelig med go' skia igjen, de bare suser av gårde på slikt føre. Merker godt at det er et helt annet spenn i disse skia enn Fischer CR...

Tilbake på nytta ble det badstue og andre godsaker, men det hører privaten til :-)

Nesten tur blir nok i Drammensmarka.

Endomondo Skiing Workout: was out skiing 15.35 km in 1h:48m:36s using Endomondo.

lørdag 22. desember 2012

Sesongens første litt lengre tur

Trening på ski 22. des 2012
Igjen, ikke la dere lure av litt gråvær nede i byen (Drammen), for i marka er det julekortstemning overalt.

I dag gikk jeg sammen med Bernt-Ole, og turen ble Landfalltjern-Eikerdelet (Termometerkrysset)-Tverken-Tverråsrunden. Tverråsrunden ble noe tung i dag, skal være første til å innrømme det. Kan gjerne skylde på lite næring underveis og sånt, men det ble bare slitsomt. Vi møtte en noe sprekere "Hauern-gjeng" som gikk lett forbi oss sammen med alle bikkjene sine rundt Tverråsen. Kunne nok dratt en liten om at hadde vært moro å holde følge, men de gutta var i en litt annen liga enn meg.

Tverråsen tatt med mobilen kl. 15.25.
Veldig godt med snø, og snart mørkt.

Vi klarte grei fart rundt Eikerdelet, og faktisk full pinne opp bakken fra Tverken, nådde all time high for desember med 96% av makspuls, og dertil kake i beina ned og opp juvet etter Tverken. Fikk igjen noe krefter på flatene mot Tverråsrunden, men jeg måtte kreve en stopp i krysset før runden og få innpå litt drikke :-) Merker også at stakinga ikke er på samme nivå som i fjor, fallet i høst må ta noen skylden for det. Merker det noe i bak i skulderen ved lengre stakestrekker.
Bilde fra Tverråsen, samme tid.

Sort sett spikerfeste med kun 2 lag blå extra i dag. Det ble litt trått på slutten i snøværet, men det er helt greit. Vi rakk akkurat tilbake på parkeringen på Landfalltjern før det ble mørkt.

Det skal også sies at vi møtte igjen de samme "Hauern" gutta på parkeringen. Og vi humret nok litt for oss når gutta hadde fått inn setterne i BMW'ene og Audi Q5'en sin... Her snakker vi den typiske Birkebeiner. Tjener godt over en middels årslønn, kjører flott bil, trener mye, bikkje og kompiser på samme nivå.. Bernt-Ole og jeg mente vi har litt i samme liga, mangler bare Q5'en og BMW 525xd så er vi der.. (Og jeg mangler farta til merket i Birken :-) )

Det ble rett og slett en knallfin tur. Lett snødrev mot slutten som rett og slett økte julestemningen. Nå er det nok kommet nok i snø i marka til å ta frem go' skia også, gleder meg stor.

Snitt på nesten 10km/t er fra min side godkjent før jul.

Vi sees.

Endomondo Skiing Workout: was out skiing 20.39 km in 2h:07m:24s using Endomondo.

tirsdag 18. desember 2012

Landfalltjern-Tverråsrunden

Trening på ski, 18. des. 2012.
Nå er det ingen grunn til å bli sittende i sofaen hjemme. Ikke la deg lure av plussgrader og slaps i byen. Innenfor Tverken og på Tverråsen var det i går kveld -4 og silkeføre.

Egentlig var jeg både trøtt og daff i går ettermiddag. Og motivasjonen er noe laber om dagen. Jeg vet ikke hva det skyldes, legger litt skylda på været nede i Drammen. Plussgrader og regn... Men jeg tok meg sammen, skiftet, smurte skia og kom meg ut. Og for en tur!!! :-) Angrer ikke et sekund nå! Det kan varmt anbefales.

Fikk anbefaling fra Bernt-Ole om VR45 (hadde vært ute før på dagen), og det stemte helt perfekt. Det var rett og slett brillefint innenfor Tverken i går. Og med spikerfeste la jeg i vet på sesongens første tur rundt Tverråsen. Utrolig bra. Jeg kunne fint hatt go' skia i kveld. Det er kun få steder i marka der man må passe litt ekstra på.

Endte opp med snittfart på ca 10km/t, og det på de gamle skia. God fornøyd. Vurderte å svippe oppom Skimten etter Tverråsrunden, men droppet det. Klokka var vel ca 20.50 ved krysset der jeg kunne valgt Skimten, og tenkte at nå er jeg vel ganske alene her ute, dumt å strekke strikken for langt. Men der tok jeg helt feil, for på Tverken stor det en god gjeng med mannfolk, og jammen møtte jeg to stk som skulle ut ca 21.00 fra Landfalltjern.

Jeg har fått noen kommentarer på "hvorfor jeg skal gjøre alt så vanskelig med smøring"...Hm, det har jeg måtte tygge litt på. Jeg synes ikke akkurat at jeg gjør det så veldig vanskelig? Kommentar?
Jeg legger stort sett 2-3 tynne lag med dagsaktuell smøring, enklere kan det nesten ikke bli? Jeg bruker mer tid med å preppe skia foran Hauern og Birken, men det er to ganger i året. Jeg har stort sett et lag FL7 glider som jeg går på helt til skia er tørre, da legger jeg et nytt lag glider.

Dersom du har gått på ski en stund synes jeg kanskje ikke opplegget er så veldig vanskelig? Jeg strekker meg til å legge et kortere lag med mildere smøring dersom det er litt bakglatt, men stort sett ikke.

Smøring på turen (etter å ha rensa skia med all SkiGo dritten)
2 lag VR45
2 kortere lag VR45 i tråkket.

That's it. Hadde som sagt spikerfeste etter Tverken.
Det ble rett og slett en diger opptur å være ut i går :-)


Landfalltjern-Tverråsrunden 18.12.2012 7:34 PM

søndag 16. desember 2012

Søndagstur med kladder

Trening på ski, 16. des 2012
Selv med mildvær og delvis regn i Drammen satset jeg stort på at forholdene ville være bedre i marka. Og Gunnar på Drammensmarka bloggen meldt også om gode forhold... Vel, gode og gode.

Etter anbefaling trosser jeg regnet, la 2 lag VR50 under skia på Landfalltjern. Jeg snakket med at par andre menn som hadde vært ute før meg, og de skrøt hemningsløst hvor fint det var med VR50, og hadde gått Kamstrupen.

VR50 ga null feste fra Landfalltjern, prøvde å skøyte oppover bakkene. Ikke veldig vellykket, men det jeg kom da oppover. Jeg ga mer eller mindre opp ved krysset inn til Ballklubbhytta, og la et lag med en smøring fra SkiGo som skulle være perfekt for snøfall og 0 føre. Vel.. makan til drittsmøring skal du lete lenge etter. Mulig den funker på våt snø i plussgrader, men på fallende snø og 0... Dette endte jo med kladder ala treski på 80-tallet, og full stopp. Skrape under skia med staven (hadde jo ikke med noen skrape), osv..

Vel jeg klarte å komme meg rundt runden bort til Eikerdelet og tilbake til Landfalltjern via Kamstrupen.

Godt med snø i marka
Eikerdelet. Noen kaller det også termometerkrysset,
bedre navn?
Men jeg tar det som en god øvelse mot Birken, vet jo aldri hva slags vær som dukker opp i mars.

Søndagstur med kladder 16.12.2012 12:51 PM

torsdag 13. desember 2012

8 x 3min intervall fra Landfalltjern og rundt Skimtrunden

Trening på ski 13. des 2012.
Det nytter ikke å ligge på latsiden dersom jeg skal klare å gjennomføre Birken i mars. Så med riktig trinser på de gamle stavene bar det ut på ski igjen. Også denne gangen fra Landfalltjern. Det hadde kommet litt mer snø siden sist, satset på bedre spor hele veien rundt.

Fikk noen fine drag etter de bratteste bakkene fra Landfalltjern. Og med 8 repetisjoner rekker jeg et godt stykke inn i Skimtrunden før intervallprogrammet er ferdig. Men det er vanskelig å få gode drag etter Tverken, terrenget går veldig opp og ned, lettere med naturlig intervall  i den delen av marka.

Det var kaldt i nede i Drammen denne kvelden, men ca -7 på Tverken og Skimten.

Og det er forskjell på Swix CT-3 og Swic Triac 1.0... Skulle kanskje bare mangle med tanke på prisen :-)

I helgen kommer det mer snø, det blir mildere og kanskje det er mulighet for å test go' skia?

Sees.

Intervall 3 fra Landfalltjern 13.12.2012 7:32 PM

onsdag 12. desember 2012

Staven friskmeldt

Som jeg skrev i går,  "og til dere som kjenner meg, vi kan nok snakkes oppe i den lille butikken i Krokstadelva utpå ettermiddagen i morgen."

Den butikken kan også nåes pr. telefon :-) Og her snakker vi service, riktig god service. Nevnte butikk fikser opp en erstatningsstav, og det til en meget hyggelig pris :-)

Men jeg har lært en veldig dyr lekse, ikke gå med dyre karbonstaver før det er riktig med snø i marka :-)

Humøret tilbake på topp!! Sitter inne i varmen og kikker bort på ovnen som brenner og varmer :-)

Jeg prøver å få til en tur i morgen, noen med?
(Da med gamle Swix CT-3 staver! Og det er kanskje enda bedre, de gir jo bedre trening)

//Glenn

tirsdag 11. desember 2012

Landfalltjern - Skimten, vel nesten..

Trening på ski, 11. des 2012.
Det er noen ganger jeg rett og slett burde høre mer på fornuften enn iveren etter å trene! (Og kanskje frykten for å gå saktere i Birken i 2013 enn 2012).

Jeg tvilte veldig på om jeg skulle dra ut på ski i dag. Termometeret hjemme viste -15 og bilen viste -16, kaldt. Men siden det ikke ble noe ski i går, bestemte jeg meg for at det må bli ski i dag. Men jeg må bli bedre til å høre på meg selv, for de gangene jeg er i tvil, ja da skjer det et eller annet.


  1. -16 er i utgangspunktet litt for kaldt
  2. Pulsklokka virker ikke. Vel, klokka virker jo, men den viser ingen puls. Heller ikke noe krise, jeg lever jo, og jeg går på ski, og jeg blir svett, greit :-) Men litt irriterende. GPS'en virker, helt topp.
  3. Trått føre og ikke helt spikerfeste opp bakkene fra Landfalltjern.
  4. Møter et par andre i krysset ved ballklubbhytta og blir regelrett "parkert" i det vi begynner å gå mot Tverken. Lenge siden jeg har sett sånn fart på staking. Ikke at det er veldig ille altså, sånt skjer hele tiden.
  5. -11 på Tverken, virkelig en opptur. Merker at temperaturen er mye mer hyggelig her. Fortsetter mot Skimten og Skimtrunden.
  6. Brekker staven! Er det mulig!! 

Den ene staven satt fast i et hull i en bru vi vanligvis ikke ser på vei til Skimten. Men det er akkurat så lite snø, at tråkkemaskinen ikke klarer å legge 100% dekke over den brua. Og med så små trinser som det er på karbonstaver om dagen... vips, brukket stav.


Gikk slukøra hjem med en hel stav... Og til dere som kjenner meg, vi kan nok snakkes oppe i den lille butikken i Krokstadelva utpå ettermiddagen i morgen.

Nå skal det settes skitrinser på de gamle stavene fort som svint, også må det spares til en ny superstav.

Ellers er føre så som så opp fra Landfalltjern, jeg tror vi trenger enda et skikkelig snøfall før vi kan bruke go' skia uten å være redd for riper.


http://www.endomondo.com/workouts/112646400

lørdag 8. desember 2012

Landfalltjern - Skimtrunden

Trening på ski, 8. des. 2012.
I dag måtte bare skiføre i Finnemarka prøves. Og jeg må bare innrømme, det er så som så med godt skiføre. La go' skia ligge innlåst i kjellerboden en god stund til! Det er rett og slett for lite snø på denne siden av Drammen. Lier derimot..

Som dere ser av bildene er det snø på Skimten, og akkurat på Skimten er det nok snø, det er bare veien dit som ikke er helt hvit ennå.

Jeg merker fortsatt at pulsen stort sett er høy, og at andre fortsatt uanstrengt glir fra meg. Men i dag hadde jeg fått gliden på skia litt tilbake. Etter litt aktivitet i smøreboden i går kveld, et par lag med LF6 og mye børsting var gliden på plass. Helt nydelig, og egentlig veldig rart hvor viktig god gli er for en god skitur :-)

Det har blitt for lite teknikk i høst, klappinga ved diagonalgang er litt tilbake når jeg blir skikkelig sliten, så her må det øves, øves, øves. Om det blir noe bedre med go' skia, det vites ikke.

Ellers ble det en veldig flott tur, ca -10 på parkeringen på Landfalltjern, men bare -6 på Tverken. Strålende sol hele veien. Helt nydelig å få en tur i dagslys.

Pulsmåling og kart finner dere på linken under.
Landfalltjern - Skimtrunden 08.12.2012 1:05 PM

Smøring:
Glider : LF6
Feste : 1 lag toko grunnvoks, varmet inn. 2 lag VR40. Kunne nok fint lagt et lag VR45 (eller blå ekstra) i tråkket i dag.







onsdag 5. desember 2012

Eggevollen - Svarthavna, sent en onsdagskveld

Trening på ski, 5.des 2012
Stressende dag egentlig, både på jobben, ny sofa i kjellern, trinnet til Ola hadde juleavslutning. Når alt var ferdig måtte jeg bare ut en tur...

Fortsatt kaldt ute, ca -12 på Eggevollen, Samme temperatur på Eiksetra. La to lag VR40 hjemme, men tro det eller ei, det ble både litt trått og en smule bakglatt. Stoppet på Eiksetra, la et lag VR30, helt supert! Spikerfeste resten av turen.

Men å kjøre en hardøkt så sent på kvelden etter mye stress før på dagen, ikke spesielt bra. Kun 3 biler igjen på parkering ca 22.15...

Neste tur håper jeg kan skje i dagslys, på lørdag. Det er også kjørt opp flere spor, kanskje på tide å prøve Landfalltjern, eller ta heisen opp Aron?

Endomondo Skiing Workout: was out skiing 12.54 km in 1h:12m:49s using Endomondo.

søndag 2. desember 2012

Eggevollen - Svarthavna i -18

Trening på ski.
Kort oppdatering. Måtte jo ut i dag, flott vær m strålende sol og kaldt! -18 kalde i det jeg parkerte bilen, videre -17 på Eiksetra og forbi Garsjø ble det virkelig kaldt i ansiktet. Temperaturen på Svarthavna vet jeg ingenting om, men rivende kaldt der og.

Knall gode ski i dag, to tynne lag vr30 ga spikerfeste. Grei glid, kunne nok lagt på annen glider, men det for bli en annen gang.

Traff mange kjente ute i kulda i dag.