torsdag 10. mars 2016

Landfalltjern - Tverråsrunden - Landfalltjern på skarpt føre

Trening på ski 10. Mars 2016

Endelig slapp forkjølelsen jeg dro på meg i slutten av vinterferien, og med så mye skryt over føre i Drammensmarka måtte jeg ut å prøve. Men det er blitt mars, og erfaring tilsier at det nå er typiske påskeføre på dagen, mens det på kvelden blir kaldere og fryser til.

Jeg gikk fra Landfalltjern i kveld ca 18.30. Trodde jeg kunne gå på rubb, men ble advart av noen hyggelig menn og kvinner som akkurat kom fra tur. Ble anbefalt klister, og det er jeg jammen glad for. Sporene er harde og blanke, tilnærmet is.

Jeg la Start Universal med sølv under, rett oppå litt eldre blå extra som jeg hadde skrapt av i vinterferien. Det ga OK feste så lenge det var litt løs snø utenfor sporet, men totalt håpløst i de blanke sporene. Ca -1C på Tverråsutsikten i kveld.

Men hva i all verden kunne jeg smurt med i kveld for å få bra feste i de blanke sporene? Uten å stupe på tryne dersom jeg flytter skia utenfor sporet (f.eks ploge i nedover).

Det ble mye fiskebein og gåing utenfor sporet så fort det ble en liten bakke, men til gjengeld er det enkelt og raskt å stake. Bare å kaste seg frem og kjenne at skia skyter fart. Spesielt moro når det går slakt nedover eller flatt bortover :-) Knallhardt fra Tverken til Landfalltjern, sjelden jeg må bremse i svingen ved Steinkjerringa!

Det skulle bli en rolig tur, tror pulsklokka sier noe annet. Snittfart på ca 10.5km/t er godkjent på dagens føre.

Feste : Strax Universal med sølv. Kunne sikkert lagt på et tykkere lag?

onsdag 10. februar 2016

Storli - Solobua tur-retur

Trening på ski 10. feb 2016

For første gang på lenge hadde jeg faktisk planlagt trening på ski dagen i forveien, det er nesten en ukjent opplevelse for meg. Alltid følelsen å ha glemt noe, og det har jo skjedd, som f.eks GPS'n lå hjemme på sist UltraBirken. Men i dag hadde jeg fått med alt.

Jobbet på kontoret i Kongsberg i dag, så planen om Blefjell ble allerede lagt i går. Ca 0 grader på kontoret ved 16.00, temperaturen holder seg oppover hele Jondalen, men temperaturen synker raskt til ca -3 i det jeg runder inn på campingen. Helt perfekt. Tørr snø, nye fine løyper og snø på trærne. Hjemme i Drammen har det regnet de siste dagene, men her oppe har alt dette kommet som snø.

La under 1 lag VR50 og 1 lag VR55 i tråkket, spikerfeste ut av vide verden, rett og slett for mye feste. Stoppet i Rendlekrysset, dro raskt av det ekstra laget med VR55 og la et nytt tynt lag VR50. Kanonbra. Spikerfeste, men samtidig helt grei glid. Snøen fortsatt tøtt og fin, her oppe var et kanskje enda litt tørrere snø.

Vanvittig flott å gå innover mot Solobua i blåtimen, det må rett og slett oppleves! Ikke ny pers med 45 min fra Storli, men det får så være når det er så stille og fint inne på fjellet. Det var ikke kjørt løyper ned til Blestølen så det ble samme ruta hjem igjen.

Dette ble også første gang med hodelykt på Blefjell, kan også anbefales.






søndag 31. januar 2016

Litt forbi Strutåsen

Trening på ski Søndag 31.jan 2016

Ny strålende dag på Blefjell, fortsatt noen rester av vind etter "Tor", men mindre enn forventet.

I dag tok en ingen sjanser med tanke på feste opp fra Storli og mot Rendlekrysset og snaufjellet. La på greit med VR55N i tråkket og satset på av restene av VR50 fra i går skulle gjøre susen. Møtte 3 ivrige mannfolk på parkeringsplassen, disse snakket om sone 1 tur og startet rolig med å stake oppover første bakken. Jeg gikk forbi de første 50 meterne, men så skled alle forbi og jeg så dem ikke før Solobua. Ikke aner jeg hvor lenge de hadde stått der.

VR55N oppover mot Rendledammen fungerte dårlig i dag. Måtte stort sett gå utenfor sporet for å få feste. Irriterende, synes jeg har bomme mye på smøringen i år. Noe bedre feste fra krysset og mot Solobua. Etter "sjokoladetoppen" var det nesten ikke spor igjen, føyket igjen. Det å få god fart var bare å glemme. Ikke fungerte smøringen særlig godt heller.

Ankomst Solobua etter ca 40 min, og der er ikke bra. Her var snøen mer kornete, sjanset på at et tynt lag VR55N i hele smøresonen ville gjøre susen. Straks bedre feste, men dertil dårligere glid.

Planen var Strutåsen, men fra Solobua lå det nye flotte spor som bare skrek etter å bli brukt. I går var det helt pyton mellom Solobua og Strutåsen, i dag var det trikkeskinner. God glid der snøen lå hardpakket, og ikke fullt så god glid der tråkkemaskinen hadde laget nye spor i typisk føykesnø.

Jeg snudde ca 2.8km forbi Strutåsen. For dere som er kjent er det et kryss en bunnen av en lang bakke der du kan gå til Fargefjell.

Typisk hadde jeg mye bedre ski på hjemveien, mulig jeg la på litt for tykt lag på Solobua og trengte å slite av litt. Tilnærmet spikerfeste i motbakkene og ikke så værst glid heller. Rett og slett en topp tur på Blefjell.

Hadde jeg hatt tiden på min side (stått opp tidligere) hadde jeg nok gått til Krøkla i dag, og fått klokket inn 3 mil. Men det ble 2.1 mil og snittfart på ca 10km/t.

Smøring:
Feste : 1 Lag VR55N i tråkket ved start, 1 lag VR55N i hele smøresonen på Solobua.
Glid : 1 Lag LF7, tror denne begynner å bli slitt, kanskje noe av grunnen til dårlig glid i dag?


mandag 25. januar 2016

Eggevollen - Svarthavna

Trening på ski, 25. Jan 2016

I dag var jeg på en måte klar fra morgenkvisten. Hadde det ikke vært jobb i dag tror jeg nesten at jeg hadde vært i løypa kl. 08.00. Ble selvsagt noe mer sigen utover dagen, men klarte å bevare entusiasmen om en hardøkt. Målet er et skikkelig drag opp til Svarthavna.

Veldig fuktig luft, men -3 grader gir håp om OK forhold og enkelt å smøre. Det ble faktisk helt perfekt. Jeg tok sjansen på Rode Multigrade i kveld også, kanskje noen ekstra glipptak, men det kan like godt være dårlig teknikk.

Det var rett og slett drømmeforhold i Lier denne kvelden. Trikkeskinner fra Eggevollen til Svarthavna. Tørr og fin snø, tilnærmet spikerfeste på flata, kanskje litt bakglatt i bakkene.

Målet for turen ble nådd, et langt skikkelig drag opp til Svarthavna. Ikke helt ny pers, men ikke så langt unna. Tok turen via Løken på vei hjem, trikkeskinner der også. Naturlig intervall i bakkene på vei tilbake til Eggevollen.

Snittfart på 10.9km/t er godkjent for januar 2016.

Smøring:
Feste : 1 lag Rode Multigrade
Glid : 1 lag LF7. Merker vel at LF7 er litt hardt for temperaturen nå om dagen.




søndag 24. januar 2016

Landfalltjern-Solvang-Svarthavna-Vrangen-Tverken-Landfalltjern

Trening på ski, søndag 24. jan 2016

Klar for delvis langtur på søndag. Sendte ut melding til de meste ivrige på lørdag ettermiddag. Jon Halvor fikk besøk, Tore & Co skulle gå fra Ulevann. Bernt Ole var klar for skitur. Det ble oppmøte på Landfalltjern ca 12.00. Det var kaldt hjemme, men mildt innover i marka.

Planen var Skimtrunden, Tverråsrunden og deretter ned mot termometerkrysset og kampstrupen til Landtjern igjen. Men pga. at det var mildt i høyden la vi om løypa til lavere strøk og håp om kuldegrader. Tror vi klarte det, veldig flott opp fra Solvang mot Svarthavna, Lier kan sine saker med tråkkemaskinen. Bernt Ole tok et lite drag opp mot Svarthavna og jeg ble parkert nede i bakken. Ikke sjans i havet til å holde følge oppover. Kan jeg legge skylden på litt rødvin fra kvelden før?

Jeg la 1 lag Rode Multigrade på Landfalltjern, det holdt faktisk helt til etter Vrangen. Den smøringa skal jeg prøve mer av! Merker at skiformen ikke er der jeg håper at den er, det går saktere i år enn tidligere. Litt ruskete løype fra termometerkrysset og til Tverken. Skjønner godt at Hauern ikke kan kjøres i den løypa i år.

Stopp på Tverken før retur til Landfalltjern. Vaffel og eplemost er aldri feil etter nesten 2 mil på ski.

Passe sliten etter 2 mil på ski denne søndagen.

Smøring:
Feste : 1 lag Rode Multigrade og 1 lag VR55N lagt på etter Vrangen.
Glid : 1 lag LF7

lørdag 23. januar 2016

Toppen av Aron - Skimtrunden - høypuls

Trening på ski, 22. Jan 2016

Etter en god pause fra bloggen gjør jeg nytt forsøk på å skrive litt om treningsturene på ski sesongen 2015/2016.

Vinteren 2016 ser lysere ut med tanke på snø og kulde, men jeg drar med meg en skade i albuen fra en tur på terrengsykkelen høsten 2015. Jeg har tydeligvis dratt på meg en skikkelig senebetennelse, går til behandling hos fysioterapeut. Det hjelper, ingen tvil om det, tar bare litt for lang tid. Jeg spurt om langrenn er greit, og fått bekreftet det OK. Pga. av dette har jeg ikke hatt fokus på rulleski i løpet av høsten, men syklet så mye som mulig. Kanskje litt for mye..

I det siste har det blitt noen høypulsøkter på fredag, sånn typisk før taco og det andre som hører med. Ganske deilig start på helgen. Ettermiddag ble intet unntak, rastløs i kroppen fra ca 15.00 og "måtte" bare ut en rask tur.

Klar i heisen ca 17.05 og klar i løypa 17.10.
Prøvde på litt rolig start, mye fiskebein i de første bakkene opp fra Aron. Merket raskt at VR40 var litt for glatt for tåka i kveld. Det er noe med swix smøring og høy luftfuktighet. Under slike forhold er det mange som mener at Rode er bedre, men det har jeg ikke testet ut.

Grei fart over langemyr og bort til Tverkenveien. Klarer ikke ønsket fart opp til Tverken, stadig glipptak og må roe ned for å få igjen pusten. Kort stopp på Tverken, legger et lag vanlig blå ekstra under. Det ble bedre. Ny giv opp bakken mot Tverråsjuvet. glipper noe, men mye bedre. Jeg har litt tidspress, presser på så jeg rekker rundt Skimtrunden. Nydelig å få litt fart på skia under lett terreng før bakken på Skimtrunden, fortsatt høy puls. Ankommer Skimten etter ca 50 min fra toppen av Aron. Fortsatt fuktig luft og noe tåke, -7.5C.

Faktisk litt trått over sletta før det går nedover mot Tverken igjen. Madshus leverer som vanlig god glid, deilig å suse nedover. Ikke mange andre ute i kveld heller.

Velger korteste vei til toppen av Aron. Runden tok ca 1t og 4 min, snittfart på 10.1 km/t. Dette ble en skikkelig høypulsøkt, snittpuls på 171 bpm sier vel sitt. Det altfor mange minutter i sone 4.

Tilnærmet stuegulv ned Aron i kveld, kunne fint kjøre ned med langrennski.

Smøring i kveld:
Feste : 1 lag VR40 + 1 lag Blå Ekstra (lagt på Tverken)
Glid : 1 lag LF7