fredag 29. mars 2013

Storli - Strutåsen - Storli

Trening på ski, 29. Mars 2013
Her gjelder det å holde trykket oppe, ikke vente på bare veier og at sykkelsesongen begynner. Det kan se ut som det fortsatt kan bli mange skiturer før det blir behagelig å sykle.

Bilde er tatt på toppen av første bakken opp fra Solobua.
Forsøk på litt retro look med Hipstamakic på iPhone.
Det ble lapskaustreningstur i dag. Mer eller mindre så fort som mulig fra Storli til Solobua, jeg mener å huske at jeg har klart distansen på akkurat 30 min, men hver gang jeg måler så kommer jeg ca 3 min for sent frem. Irriterende. I dag klokket jeg inn 34:44 fra Storli til Solobua, skulle gjerne sett det var noe med 29:...

Det ble en kort pause på Solobua og noe roligere tempo til Strutåsen. Vurderte veldig om jeg skulle gå litt innover fra Stutåsen, men droppet det. Viktig å rekke rebusen på Storli i dag.

Prøvde å pushe opp puls i bakkene på vei hjem slik at det ble litt naturlig intervall.


Smøring : Rode Multigrade, spikerfeste, helt nydelig.


torsdag 21. mars 2013

Landfalltjern-Tverråsrunden-Skimten-Landfalltjern

Trening på ski 21.mars 2013
Første skitur etter Birken. Noe tungt å komme i gang med ski. Fokuset er på en måte rettet mot vår og sykkel, men det er ingenting i nærområde som sier sykkel akkurat nå. -7 grader på Landfalltjern er lik vinter og ski.

Trikkeskinner opp mot Tverken, men ikke kjørt rundt Tverråsen siden siste snøfall. Det er for dårlig. Men trosser dårlige spor og satser på solnedgangen på Tverråsutsikten.


Solnedgang fanget på iPhone. Det var nok ikke fullt så mørkt..

Smøring : 1 Lag VR45, spikerfeste i nypreppa spor, noe trått rundt Tverråsen.

Neste tur blir nok på Blefjell og påskeferie.

Endomondo Skiing Workout: was out skiing 15.92 km in 1h:35m:58s using Endomondo.

lørdag 16. mars 2013

Birkebeinerrennet 2013 på 5:33:57

Birken i år ble tung! Det kom som kjent ca 5cm snø fra fredag til lørdag, og løypene ble deretter. Noen trikkeskinner ble det ikke... (selv om det ble lovet fra Birken sin side i dagene før Birken). Men været styrer som kjent ingen.

Jeg prøvde i år som i fjor å holde som lenge som mulig på min pule opp til Skramstad. Men igjen, blåføre er ikke min greie. Når alle snakker om at det denne gangen blir SÅ enkelt å legge feste, så synes jeg det blir vanskelig. For selv med tips fra både Swix og Bjørn Myhre synes jeg nok ikke skia var sånn veldig gode med tanke på feste ved Skramstad.

Kort prosess, fikk hjelp av Swix smøreservice! De lurte vel på om jeg hadde smurt skia i det hele tatt, det var jo nesten ikke synlig smøring under. Jeg ramset jo opp hele rekke med grunning og VR40++.. De trodde nok at jeg hadde overdrevet tynne lag en smule. Gutta på Swix lag et lag VR45 (litt mer enn jeg normalt gjør) og et lag VR40 på toppen og sendte meg av gårde igjen. Noe bedre feste kan jeg nok si at det var.

Jeg skjønte raskt at skjema på 5 timer sprakk, passerte Dambua på ca 2 timer. Det må ha vært flere folk ute i løypene i år, synes jeg stadig gikk på skia til den foran, og måtte bytte spor til stadighet.

Over Raufjellet blåste det kraftig, det ble bare å bite tenna sammen, fokusere på den foran og prøve å holde farta oppe. Hvorfor folk i skidress ikke fryser i hjel skjønner jeg ikke. Det pisket såpass at det svei i venstre kinn pga. vind og snø.

Endelig Kvarstad og en ny frisk med drikke og en gel. I år hadde jeg klart å få noe kramper under foten, gjorde drit vondt å gå diagonalt. Heldigvis viste det seg å være sokken som hadde krøllet seg ekstra under tærne eller noe, for etter en rask justering av sokkene så ble det bra igjen. Dytta innpå energidrikk, banan og appelsin og gel før jeg tok fatt på bakkene opp mot Midtfjellet.

Slettene mot Sjusjøen hadde jeg egentlig gledet meg litt tid. Bare stake i vei og virkelig kjenne at jeg fikk fart på skiene... Ikke i år nei, slettene ble bare beinhard jobbing, mye diagonal og lite staking. Snøen gjort føret trått, veldig trått. Jeg hadde egentlig god glid, bare ikke på slettene.

Bakkene ned fra Sjusjøen var helt vilt i år. Folk kjørte som gale, ropte "kommer i mellom", men kom ikke i mellom allikevel, kjørte like greit ned ei dame som kjørte ved siden av meg i en bakken. Og det er litt ekkelt når du egentlig synes at det går litt for fort på smale ski med høye fonner av snø etter sikkert 10.000 som har ploget før deg, og han et stykke foran bare tryner midt i løypa så staver og ski fyker i alle kanter. Og disse mannfolka var det mange av! Heldigvis gikk det bra for meg, klarte å bremse mist mulig, holde fokus og styre unna.

Endelig mål, aldri vært så sliten etter Birkebeinerrennet. Men nå er det jo bare tredje gang, så veldig god sammenlikningsgrunnlag har jeg jo ikke :-)

Nå var det om å gjøre å komme seg til Håkonshall, få seg en dusj og finne igjen bussen til Bjørn Myhre. Det ble jo litt stress, jeg trodde avreise fra Lillehammer var kl. 17, men det var kl 18.00...

Veien hjem ble lang... Buss er tregere enn bil, men god stemning på bussen!

Er nok klar i 2014 også! Da med enda mer intervall, og kanskje ikke en alpetur helgen før.


fredag 15. mars 2013

Alt klart for Birken

Siste finish på skia er gjort. Sekken er pakket og veid, pasta er spist, og nesten all Ringer er drukket opp.

Det ble 6 lag VR40 på toppen av grunnvoks. Gjør nok en vurdering om å legge VR45 i tråkket i morgen tidlig, nok tid på start til å fikse det.

Litt anderledes tur til Birken i år, i og med at ingen kompiser eller kollegaer er med. Neste år håper jeg flere er med :-)

torsdag 14. mars 2013

Siste tur før Birken er unnagjort og go'skia er glidet!

Trening på ski, 14.mars 2013
Usikker på om jeg skulle trene i dag, eller bare spise. Vel, det ble begge deler. Leste på nettet at man ikke skulle slippe seg helt ned, men heller kjøre kortere økter. Litt kortere enn normalt, det skulle også vært roligere enn normalt... Ble jo ikke helt det. Snittpuls på 164 kan vel ikke betegnes som rolig.

Det ble to drag, et med diagonalgang fra Steinkjerringa til Tverken, og et med staking på flatene mot og fra Skimten. Kan ikke bli mer klar til Birken enn nå!

-9 på Landfalltjern på i kveld.

Smøring, 1 lag VR45. Bra feste, men ikke helt som på tirsdag.
(Fortsatt på gamle treningsski)

Når det gjelder skia til Birken er følgende utført:
Full slip hos Bjørn Myhre.
Tatt av slipevoks som ligger på skia.
LF8 varmet inn 3 ganger, siklet av til slutt.
LF6 varmet inn 2 ganger, litt voks på gang 2. Siklet av.
2 lag HF6, siklet mellom hvert lag. Børstet på siste lag.
1 lag Cera FC8X varmet inn og børstet 2 gang.
Satt 2 runder med rill!! Nytt for 2013 folkens. Dette blir spennende.

Feste:
1 lag Toko grunnvoks, varmet inn og satt ut til herding.
1 lag Swix V30 varmet inn og satt ut til herding.
4-6 lag (tipper 6 lag) VR40. Legges på i morgen.


Endomondo Skiing Workout: was out skiing 10.40 km in 55m:02s using Endomondo.

tirsdag 12. mars 2013

Siste intervalløkt før Birken

Trening på ski 12. mars 2013 - 5 x 4 intervall Landfalltjern - Skimtrunden.

Etter 3 dager med alpint i alpene kom jeg ikke utenom intervall i dag. Jeg la opp til en kort trening mellom jobb og bursdagsfeiring. Litt usikker på føre, så jeg tok med skia ubehandlet fra vinterferien og satset på å treffe noen folk på Landfalltjern som hadde vært innover. Og joda, ca 16.30 på ettermiddagen var 2-3 mannfolk i min alder på plass. Fikk hint om at VR60 lugget pga. nysnø i sporet, og at VR50 eller Roede Multigrade ville fungere bra. Roede voks har jeg ikke.... Jeg la 2 lag VR50, og fikk hint fra han foran meg at Roede Multigrade var helt supert. Fikk tips om at VR45 sikkert ville gjøre samme jobben. La 1 lag VR45 på toppen av VR50 lagene (i hele smøresonen) og la i vei.

Noen få glipptak opp mot Tverken, men ikke verre enn at jeg droppet å legge på noe mer smøring. Etter Tverken ble sporene mye bedre, tørrere snø og rett og slett spikerfeste ala vinterferien. Helt kanon! Det var bare å gi alt på hvert drag! Helt nydelig. Dette endte med ny rekord opp til Skimten (med Skimtrunden), jeg klokket inn ca 47 min, veldig fornøyd.

På Skimten ble det litt bilder, samt nyte de siste strålende fra sola før det ble nedkjøring tilbake til start.

Rett og slett nydelig å kjenne at kroppen fungerer etter 5 dager på tur med gutta, med mye god mat og drikke. Kan jo ikke reise til Frankrike uten å drikke rødvin! Noen øl ble det også, skal ikke legge skjul på det.

GPS'en til Polar tok som vanlig kvelden etter noen få km, helt min egen feil som ikke sjekket batteriet.

Topp fornøyd med snittfart på 11.6km/t inkl. en litt lengre stopp på Skimten.

Smøring:
2 Lag VR50 og 1 Lag VR45

Glider:
LF8 som ble lagt på før vinterferien, fungerte særdeles dårlig.

Usikker om jeg legger inn en rolig økt i morgen...

Endomondo Skiing Workout: was out skiing 12.78 km in 1h:06m:10s using Endomondo.

onsdag 6. mars 2013

Oppsummering vinterferien 2013

Jeg velger å legge sammen alle treningsturene på ski fra vinterferien i en bloggpost. Det er ikke noe bedre forhold for internett på Blefjell i år som i fjor. Fortsatt Edge...

Jeg har lagt ut en post om smøretips og de nye VR smøringene til Swix, men det blir på en måte en annen greie.

Vinterferien i år bar preg av mye mer snø enn i 2012, ganske mye snø egentlig. Og tildels kaldt, hvertfall første helgen. Så kom mildværet og gjorde nesten vinterferie til påskeferie. Men ikke på langt nær ala 2012, da forsvant jo snøen i løpet av uka.

Første tur 23. Feb 2013.
Storli - Strutåsen - nesten Krøkla... Jeg valgte å snu ca 2.8km etter Strutåsen pga tidspress. Men fy så deilig. Det å gå på ski her er rett og slett bedre enn Drammensmarka. Det er noe eget ved fjellet. Det å se Storeble dekket med snø i fjerne er rett og slett nydelig.

Smøring:
1 lag VR50 og VR55N i tråkket. Litt ising på vei oppover, men gode ski oppe på fjellet. Helt nydelig tur.
(Etter det jeg har notert med smøring var det nok litt mildt denne dagen..)

Endomondo Skiing Workout: was out skiing 21.64 km in 2h:08m:35s using Endomondo.

Søndag 24. Feb 2013, familietur.

 Målet var nok Strutåsen.., men ble raskt Solobua. Og da fam Schmidt meldte om smøreproblemer og bakglatte ski, ble konklusjonen at Vera og jeg gikk rundt Solobua. De skulle finne en bålplass. Det å brenne bål i vinterferien synes jeg personlig er litt oppskrytt, men ungene digger det så da blir det å holde ut. Det ble fort kaldt å "båle" etter en runde rundt Solobua i rolig tempo, selv om jeg skiftet til tørt tøy. Men ingen av oss har på like mye klær som den gangen vi også dro pulk, det kan jo ligge noe der.

Smøring, mener å huske vi gjorde det samme som på lørdag, VR50 og VR55N i tråkket.
Jeg som prøver å sette fra meg go' skia
på en forsvarlig måte..
Nesten solnedgang fra bålplassen. Nydelig føre.
Onsdag 27. Feb 2013
7x4 intervall - Storli - Strutåsen tur-retur. 
Rett og slett en kjempeøkt. Det er veldig mildt på Blefjell om dagen, nesten +6 grader i skyggen på campingplassen i det jeg gikk. Men det er kaldt i snøen, så et lag VR55N ble helt perfekt! Godt Fornøyd med farten. Tok meg tid til par bilde fra mobilen på Strutåsen. Det er kun 1-2 dager jeg får slike turer som denne dagen, nesten vindstille, sol, nesten ikke folk (møtte vel 3-4 stk totalt). Det er sånn at du nesten ikke har lyst til å gå hjem, bare stå igjen på Stutåsen og nyte stillheten og alt det hvite.




Smøring: Mener å huske 1 Lag VR55N (det var alt)

Lørdag 2. Mars 2013
Forsøk på langtur i stiv kuling. Det er ikke sikkert det blåste så hardt, men jeg tror ikke at jeg har vært oppe på fjellet i så mye vind før. Så jeg var nok kanskje litt optimistisk i det jeg la ut på tur lørdag formiddag. Det blåste nesten så mye at campingvogna flytta på seg, og flaggene rundt om kring sto rett ut. Jeg var jo desperat på en langtur, og i dag var på en måte den dagen jeg hadde til rådighet. Det gikk greit nok så lenge jeg holdt meg nede i skogen, men oppe på fjellet ble det helt håpløst. Vinden sørget også for blanke spor... La på klister på Solobua, det holdt vel kanskje 2-3 km. Jeg var lenge ute... men få km.. 

Smøring.. VR62 + Swix Universal klister. Helt håpløst.

Søndag 3. Mars 2013.
Full gass rundt Solobuarunden! Resulterte i en knalløkt siste dag i vinterferien. Nytt rekord på runden og snittfart på 12.5 km/t. Helt nydelig, tror ikke jeg har klart denne runden på under timen før. Totalt gikk jeg på 51min og 30 sek.

Litt skremmende at jeg fikk så god tid de gamle skia... Og Birken er under 2 uker unna...

Smørng : 1 Lag VR62 - spikerfeste.

BTW: Madshus-skia er innlevert på slip... Til Birken.

fredag 1. mars 2013

Smøretips fra vinterferien

Jeg har i vinterferien virkelig fått testet ut Swix sine to nye vokser i VR serien. De nye er VR55N og VR62. VR55N er det kaldeste av de nye voksene, og den store forskjellen fra vanlig VR55 er at den nye voksen ikke inneholder noen sølv, men mulig mer fluor. Samme gjelder for VR62, denne er også uten sølv.

Min erfaring med VR55N:
Den ga spikerfeste i -10 på Hauern, og jammen gir den spikerfeste +6 i skyggen på Blefjell. Så lenge snøen er tørr har vi hatt VR55N som siste lag hele ferien og har stort sett hatt knallski.

VR62:
Testet den i dag, utgangspunkt var +4 i skyggen på Storli, men nykjørte løyper ga tørr snø i sporet og ikke behov for klister. VR62 ga rett og slett spikerfeste uten å ise, ikke ble det dårlig gli heller.
Oppe på fjellet var det -2 i skyggen, og heller ingen tegn til ising under skia, helt nydelig.

Men om disse vil virke godt i Drammensmarka til uka er høyst usikker, ryktene tilsier klister i Drammen på dagtid.