mandag 19. mars 2012

Birkebeinerrennet 2012 - 5.26.38

Målet på 5.30 +- ble nådd, riktignok med litt liten margin, men jeg kom inn i mål på under 5.30. Det så en periode litt mørkt ut, jeg nådde Dambua etter litt under 2 timer, noe som tilsa at jeg lå litt bak skjema til 5.30. Men det ordnet seg jo mot slutten :-)

Jeg startet relativt hardt ut (til å være meg), prøvde litt samme taktikk som på Hauern, prøve å følge gruppa oppover mot Skramstad så godt som mulig. Det kostet en del krefter, men ikke mer en at jeg orket litt av samme tempo over første fjelltopp til Dambua. Der måtte jeg spørre Swix om råd rundt smøring, og før jeg viste ord av det hadde jeg vippet av skiene og sto i kø for å få lagt på en blanding av Swix VM Universal og KR70 (rødt klister). Ny smøring under skia ga jo litt ny giv, men det varte ikke veldig lenge før det meste ble bakglatt i sporet, og litt bedre feste mellom sporene. Dette endte opp med mye staking (støl ennå), og fokus på å holde jevn fart i bakkene uten for mange glipptak.

Fra Dambua gikk det egentlig bare i et jevnt sig, jeg synes at jeg stampet og labba over fjellet, men noe vanlig diagonalgang må det jo ha blitt. Jeg synes jeg kom til Kvarstad vesentlig raskere i år, og ved passering Susjøen begynte jeg å skjønne at målen på 5.30 var innen rekkevidde.

Bakkene ned fra Susjøen var lettere å kjøre i litt sløsj enn tørr og rask snø, det ble rett ut hele veien. Men de siste kilometerne er alltid lange, og jeg synes så virkelig at jeg så det sto 2km igjen to ganger.. Og da blir det ekstra tungt å vite at "obs, det er ikke en km igjen, men to...".

Så, hvorfor gikk det bedre i år? Noen få refleksjoner er kanskje på sin plass.
Jeg var bedre forbredt! Det hjelper veldig å ha et bilde av løypa oppe i hode, vite at fra start til Dølfjellet er det nesten ikke hvile, men samtidig vite at du får igjen en del krefter ned mot Dambua.
En annen faktor er bedre trening. Denne sesongen har det mange flere turer mer kun et mål, trening. Ikke noe tur. Jeg synes rundene med 4x4 i 800m var veldig gode, det samme med 5x1000 meter internvall rundt Skimtrunden. Det har blitt 3 ekstra langturer.

Jeg satte ny "pers" med 1t og 17min. Det er ikke bare trening. I fjor smurte jeg skia sikkert 6 ganger på turen over fjellet, i år ble det kun 1. Si det tar 4 min pr. gang, fort 20 min spart bare der.

Men jeg har også merket at jeg nesten ikke har smurt om skia på trening denne sesongen. Det må bety bedre teknikk. Skia er jo de samme, og jeg veier omtrent det samme også... Arg, ble ikke noe lettere denne vinteren heller!

Alt i alt er jeg kjempefornøyd med tiden, jeg satte et mål i hode og klarte å nå det, god følelse.

I år kjenner jeg også nå at jeg er veldig ferdig med skisesongen, merker allerede at det kribler i sykkelbeina.

Kort om smøring denne Birken.
Jeg kan vel kort ta slagordet til Swix, "marginene på din side". Uvisst om Cera pulver var utslagsgivende, men til sammenlikning kunne min kollega melde om dårlig glid det meste av turen, mens jeg hadde god glip hele veien. Han hadde smurt HF8 på toppen, mens jeg hadde Swix Maraton + Cera F.

Feste ble etter swix sine anbefalinger, KB20 isklister (varmet inn), syltynt KR35, tynt lag med Swix VM Universal. Kanskje for tynt, siden jeg nesten ikke hadde smøring igjen på Dambua.

Totalinntrykket er bedre, vi sees på Rena i 2013 også.


fredag 16. mars 2012

Klar til avreise

Nå er bilen pakket, skia smurt og hode klart.

Neste år håper jeg å se flere lørdag morgen på Rena.

Usikkert om det kommer flere oppdateringer før etter mål..

Jeg starter 09.40, håper å komme i mål på rundt 05.30 +-. Føre ser bra ut, det blir nok VM Universal hele veien, mulig litt rød i tråkket.

//Glenn

torsdag 15. mars 2012

Cera F er livsfarlig

Jeg lovte dere en liten oppdatering rundt smøring og slikt før avreise til Birken på ski 2012.

Vel, for første gang har jeg prøvd å legge på Cera F pulver selv... Jeg ble mer eller mindre lurt til innkjøp av slikt pulver før jul, skulle få det billig, lett og legg på selv, osv, osv... Bare tull. Cera F er livsfarlig. Det krever hvertfall et proft smørerom med riktig avtrekk og hele pakka! 

Vel, her ser dere første forsøk der det hvite pulveret er strødd utover skia. Men så er det jo slik at man skal føre smørejernet over skia i en viss fart for å ikke brenne i stykker hele dritten. Og det er etter det at det farlige kommer, for det kommer røyk... Hvit røyk, som hverken ser bra, eller lukter bra! Og det er vel her det godkjente avtrekket kommer inn.. Lang historie kort, jeg har litt vondt i halsen ennå!

Nå jeg preppet ski i nesten 2 timer, greit nok at det koster mye å la Bjørn Myhre jobben, men jeg tror jammen det er verdt pengene. Det er proffe folk, proft utstyr, og ikke minst, du slipper å sniffe fluor pulver i egen kjellerbod!

Følgende ligger nå under skia:
3 lag LF8 varmet inn 3 ganger, siklet og børstet.
1 lag LF7 varmet inn 1 gang, siklet og børstet. (Dette laget er helt unødvendig, men swix endret sine prognoser, så jeg måtte gjøre litt om igjen)
1 lag LF6 varmet inn 2 ganger, siklet og børstet.
1 lag Swix Maraton (HF10BF), varmet inn 2 ganger, siklet og børstet.
1 lag Cera FC8x, varmet inn 2 ganger, børstet opptil flere ganger. (Ikke bra greier)

1 lag Swix is-klister er lagt tynt, tynt, varmet inn og skia er satt ute til herding.

Resten er nesten under kontroll, sekker veier 3.4Kg uten smøring og mobil.

Er jeg klar, tja..

I morgen blir det Ringerdrikk på jobb sammen med eplejuice og lørdagen blir det 54km på ski.

//Glenn

Eggevollen - nesten Svarthavna

Siste treningstur før Birken er unnagjort. Det ble en lettere håpløs tur i harde isete løyper fra Eggevollen. Det er mildt om dagen, men i går kveld viste termometeret -2 like før 19 på Eiksetra. Løypene innover ble hardere og hardere noe som resulterte i at jeg snudde før Svarthavna og tok en rolig retur til bilen. Ønsket ikke å gjenta fadesen med det som skjedde før Birken på sykkel i fjor.

Det ble stort sett en rolig tur, rett og slett for å lufte beina etter mange timer inne i Danmark. 3 dager m konferanse før Birken er ikke optimalt.

Beinet er blitt bedre etter to runder hos kiropraktor, satser på at dette blir bra.

Skia er nesten smurt ferdig, regner å oppdatere med det siste kort tid før avreise til Lillehammer.

Formen føles grei, jeg var mer i stemning for skirenn før Hauern. Jeg håper at kroppen og sinnet våkner til liv på Rena sammen med alle de andre gale folka som skal over fjellet på lørdag

Tipper siste skitur blir Birken.

Sees.

onsdag 14. mars 2012

Knallbra 4x4 intervall, desperasjonstur med mere..

Det har blitt veldig dårlig med oppdatering på bloggen i det siste. Må bare beklage det. Det blir litt skigåing, men er det merkbart mindre.

I den siste uken har det faktisk bare blitt to turer, den beste ble 6. mars. Denne kvelden ble en knallbra og hard 4x4 intervall til Tverken (oppvarming fra Landfalltjern). Men for å gjøre turen litt lenger, fortsatte jeg videre rundt Skimtrunden. Gode løyper, spesielt rundt Skimtrunden. Smurte med Swix VM Universal, godt feste, ikke spikerfeste, men godt. Følte jeg fikk et veldig godt treningsutbytte av denne turen.

URL for denne turen her:
Endomondo Skiing Workout: was out skiing 15.25 km in 1h:20m:24s using Endomondo.



Siste turen ble en desperasjonstur i finværet fredag ettermiddag. Anders fra jobben og jeg hadde vært en tur på Bjørn-Myhre på dagen, fått hentet ski fra slip og fikk det store innfallet "at nå måtte det trenes". Det ble en tur til Skimten med drittføre. Turene tar som vanlig for lang tid (jeg glemmer jo bort all kjøring, smøring, prepping+++), og hele kvelden blir borte. Swix VM Universal ga IKKE feste i det hele tatt, så det ble en tam tur til Skimten. Planen var videre en langtur på lørdag, men det ble det ikke noe av. Ungene hadde lite lyst til å være i Aron hele dagen, det ble mye at og frem, og hele skituren kokte bort.


Solnedgang på Skimten










URL for turen til Skimten:
http://www.endomondo.com/workouts/uhXAJT-25nA

De siste dagene har jeg vært i Danmark, tok med treningstøy, men ble fristet av bytur og frisk luft fremfor å trene inne etter en hel dag med foredrag og jobbing.

Tivoli København mandag kveld.

Nå er planen trening i kveld, og det skal gjennomføres. Men... jeg har fått noe stråling i venstre bein, det kom snikende i helgen (før Danmark), og er ikke borte ennå. Det er helt fint å gå og å ligge. Men det er den bevegelsen fra å være stående til å sette seg ned som er vond. Nå prøver jeg kiropraktor for første gang i livet, alt for å klare å møte på Rena 09.40 lørdag morgen.

Mer oppdatering kommer.

søndag 4. mars 2012

Oppsummering vinterferien 2012

Det har blitt litt lite info på bloggen i det siste, vanskelig å blogge mer eller mindre live fra campingvogna på Blefjell. Det er mulig, men med kun Edge via mobilen, må alt planlegges nøye, ting må skrives på forhånd, bildene bør lastes opp via mobilen++ Bare styr.

Vel, vinterferien ble egentlig ganske knall med tanke på ski. I år ble det faktisk to turer på nesten 30km, en hardøkt med Bernt-Ole mandag 27.feb på kvelden, en sørpetur til Strutåsen 1.mars og en siste tur i Finnemarka på søndag 4.mars.

Den rareste turen ble vel turen lørdag 3.mars, jeg hadde fått innvilget langtur samme dag som vi skulle reise hjem :-) Det hadde vært kaldt om natta, men som dere kan se på bildene, fint vær.
Jeg la ut fra Storli i nypreppa løyper, tilnærmet trikkskinner og spikerfeste med VM Universal klister. Løypene til Solobua var så gode at det var bare en fryd å lange innover. Men for å få mer enn 15km nytter det ikke å tusle nede i småskogen ved Solobua, da må jeg forbi Strutåsen. Og der kan du jo at de siste dagene med mildvær og sol hadde gjort sitt. Nesten ikke snø igjen!!!

Her var det full stopp. Noen mer ivrige tok av skiene og vandret
på beina til neste sted med snø.
Før jeg kom til Krøkla måtte jeg faktisk ta av skiene og gå noen meter i tildels lyng og litt snø/is. Det var like før jeg snudde og tenkte at "nå burde jeg bare gått x-antall runder rundt Solobua, og tatt det som en kynisk treningstur".
Men jeg gikk til akkurat samme sted som forrige lørdag, der var det nesten ikke snø igjen. Der ble det kort matbit, noen bilder og litt tanker om hvordan resten av vinteren blir. Er det f.eks snø igjen til påske?
Klikk på bildestripen for bedre inntrykk av snømengden

Bildene taler for seg om status på Blefjell. Nå er det vel kommet litt mer snø i det jeg skriver bloggen, men hvor mye er jeg usikker på.


Krøkla.. Det er faktisk ikke noe særlig mer enn
et lite kryss inne på fjellet.


Solobua på vei hjem lørdag 3.mars.


































Lite snø på Tverråsen søndag 4. mars
Turen søndag i Finnemarka ble ganske god egentlig. Selv med dårlig vær i byen, grått og fælt var det OK føre i marka. Igjen Swix VM klister, fungerte veldig bra på det føre som var på søndag. Men snøen minker godt i Finnemarka også, jeg prøver å legge til noen bilder fra den turen i samme blogg post.

Men Blefjell kan jo være så fint som bakgrunnen på hele skibloggen. Med hvite vidder og VR40 føre...


torsdag 1. mars 2012

Håpløs treningstur til Strutåsen

1. Mars 2012
En kort oppsummering fra treningstur Storli-Strutåsen tur-retur.
Veldig vått føre. Nesten ingen glid, smurte med rødt klister, noe feste, men ikke veldig bra. Snøen så råtten at det nesten ikke var mulig med skikkelig fraspark.


Jeg tror dette ble sesongen andre dårligste tur (hadde en tur i 800m også, den ble enda kortere). Motivasjon ble helt blåst vekk i føre denne dagen.


Skia var helt seie etter endt tur, det endte med full rens for å få noe glid til neste dag.





Som bildene viser er det ikke mye snø igjen..

Infotavle ved Strutåsen.

Helt bart utenfor Strutåsen 1. mars 2012

Endomondo Skiing Workout: was out skiing 15.77 km in 1h:54m:21s using Endomondo.